Скандалът се разраства: Николай Денков и жена му Славка прибирали тлъсти суми от Химическия факултет по времето на ГЕРБ

2

Кандидат-премиерът на „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ акад. Николай Денков се оказва любимец на фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката, видя ПИК. Преди да влезе активно в политиката, Денков и съпругата му Славка Чолакова са получавали финансиране за редица свои проекти.

Припомняме, че около кандидатът на ПП-ДБ за премиер се разрази скандал, когато стана ясно, че е получил титлата „академик“, докато беше министър на образованието. В сигнал до редакцията на ПИК се твърди, че Денков почти няма изследване, което да е негов самостоятелен принос. В почти всички научни публикации той е един от многото съавтори, като в почти всички не е първият и основен автор.

Оказва се обаче, че това е само един от спорните моменти в кариерата на проектопремиера на ПП-ДБ.
Друг казус, за който ПИК съобщи преди време, е за общата фондация на акад. Денков и Кирил Петков, която е финансирана от „Америка за България“ и рекламирана в кръга „Капитал“.

Новият скандал, който гърми около учения, е свързан с катедра „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“ към Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Денков и съпругата му проф. Славка Чолакова са членове на Факултетния съвет и на Общото събрание на факултета. Славка Чолакова е ръководител на катедрата „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“, в която водещ преподавател е акад. Николай Денков.

В нов сигнал на учени до агенция ПИК се твърди, че двамата са обсебили катедрата, а Славка Чолакова активно помагала и дори пишела по-голямата част от статиите на акад. Денков.

Освен това двамата спечелили и финансиране за няколко проекта от фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката по време на управлението на ГЕРБ и малко преди самият акад. Денков да оглави образователното ведомство.

Кандидат-премиерът на ППДБ е оглавявал два проекта, финансирани от фонда – „RotaActive „Фазови преходи с ротаторни фази в капки: нов подход за създаване на активни микро- и наночастици“ (програма Вихрен)“ и „Изследване на спонтанно деформиращи се емулсионни капки и на реологичните свойства на ротаторни фази“. Съпругата му пък е била начело на проекта „Изследване на процесите свързани с резорбцията на лекарствени вещества в стомашно-чревния тракт“.

И въпреки че към днешна дата акад. Николай Денков отказва всякакви варианти за коалиция с ГЕРБ като кандидат-премиер на ПП/ДБ, когато Бойко Борисов е бил на власт, той и съпругата му са получавали щедри финансирания за свои проекти.

2 Коментара
  1. Лайномет денков казва

    Още на вид личи, че е мръсна путка! Като заговори, ти се досира! Боклук!

  2. Ивелина казва

    Четири деца как се издържат в чужбина, а? Ще слушаш и ще козируваш на големия брат, а това че си мижитурка, много важно!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече