Изчезват обущарите: Майсторът на чепика в София – 80-годишният бай Пеко, бере душа

0

Още един стар занаят е на път да изчезне безвъзратно в страната. Обущарите на практика си отиват – техният брой се е стопил почти до 1 във всеки голям град, а в малките населени места такива майстори отдавна няма. Макар и в криза, българите намират начин да доизносват стари кондури. Почти никой не ремонтира вехтите си чепици, откакто турски и китайски фирми заливат страната ни с евтина стока.

Магазините втора употреба са другата причина, поради която никой не дава патъците си на ремонт. Хората предпочитат да доизносват дрехи и обувки на близки, да пазаруват от битаци, от магазини за левче, че дори да се кипрят с тропки, намерени пред контейнерите за боклук.
Най-старият майстор на обувки в София – бай Пеко от квартал „Младост”, вече е прехвърлил 80 лазарника и се е залежал на легло. Казва, че работилничката му бачкала до преди 2 години, но оборотът бил мижав. Веднъж на ден я минел някой, я никой. Най-редовната му клиентка била жена на средна възраст. Имала куче, което си сменяло зъбите и обелило кожата на токовете на обувките й. Късало каишките на сандалите, а чехлите правело на парцал.


„От обувките идва самочувствието на човека. Те са мерило за неговата социална принадлежност, характер и емоции. Едно време така ни учеха по-старите майстори. По чепика можехме да гледаме по-добре от врачките. Като мернеш изпълнението, схващаш какви пари има в джоба клиента. Разправяха, че обувките много говорят и беше вярно. Тогава всяка втора работническа бота пропускаше вода. Такива бяха кожите, лепилата – некачествени. Ти лепиш, то се разлепва. Съветвахме гражданите да ги мажат със свинска мас, ако са по-бедни. Богатите ги мажеха с патешка мас, която е много по-добра от свинската, но и по-скъпа. Маста прогонва водата и снега. Не допуска водата и разтопените снежинки да стигнат до чорапите.


Есента, зимата и пролетта бяха истински рай за нас, обущарите, защото ни се отваряше бачкане. Хората чакаха по седмица-две, за да си вземат ботушите от ремонт, а дамите слагаха едни железни токчета, с които така чукаха по циментовите коридори на домовете си, че дори глухите можеха да разберат кога се прибират или излизат за работа. И тук ще ви кажа, че по звъненето на токчетата истинският майстор познава характера на жената. Някои ходят като мечки – толкова тромаво, че бетон ще изкъртят. Други са като газели, пристъпят фино, премерено, при тях всичко е в хармония. Такава походка има жена с мъж, с грижовен мъж”, разяснява бай Пеко, като не пропуска шанс да намигне с двете си очи.


Цял живот той е ковал чепици във фургон,  след това се е преместил във входа на блока, в които живее. Смее се на въпроса дали някога е бил заможен: „Богат обущар няма”, отсича той.
Хората сега носели до дупка патъците си. Не се притеснявали от факта, че пропускат вода, нито че са трета и четвърта употреба. Масово мъжете ползвали обувки, по чиито подметки личало, че са носени поне от двама души. Всеки човек стъпвал по различен начин. За това и „ходилата” се изтърквали различно – едни набивали в дясната част на подметката, други в лявата, а трети – в зоната на пръстите. Вече се срещали обувки, изтрити и от ляво, и от дясно, което било доказателство, че са били притежание на няколко души.


„Нашият занаят е вече на умиране. От моите колеги по соца нямам живи набори. Нещата се промениха много бързо. Българите носят и хвърлят. Не ремонтират вече. Сега се сещам за един чешит – Пешо Лебеда. Беше донесъл джапанка за 4 лева, която да зашия от страни, че се беше разпрала. Заших я срещу 2 лева. Много се смях, че за петарка може да си намери нови джапанки на Женския пазар, ама на – де спести от стотинките. Мъчим се да оцеляваме, но повече от 300 лева на месец трудно може да се докарат. Ако си под наем, какво правиш?! Удряш ключа! Като си пенсионер и имаш своя „дупчица” за бачкане е по-леко. Ходиш на работа, разнообразяваш се, разговориш се с някого и денят ти мине. А и така не мислиш за болести, за грижи…


По улиците се виждат и хора с две различни обувки, както и мъже, които носят дамски, но от немотия, не от модна вълна. Модата не интересува обикновения човек. Дори през зимата има такива, които движат с летни мокасини. Най-трогателни са онези възрастни, които върху хлъзгавите си обувки, нахлузват терлици, за да не паднат на поледицата. Други ходят с дебели вълнени чорапи и маратонки. Масово подпетват кондурките или носят чехли, защото им се подуват краката, което никак не е добре и значи, че са болни и може би не знаят за болестта си”, разкрива майстора.


Хората предпочитали да си купят китайски обувки, с които не можели да изкарат нито един сезон. Когато ги скъсали, директно ги мятали на боклука, вместо да ги носят за ремонт. Това също намалявало работата.


Някога обущарите имали и свои  професионален празник – 12 декември, деня на свети Спиридон, който минавал за техен покровител. Събирали се на тежки софри, черпели се, а днес дори телефонните номера си били забравили.


Навремето обувните фабрики в Добрич, Габрово, Пловдив, Пещера и още няколко други български града давали препитание на над 30 000 българи. Имало над 250 фирми в социалистическа България, изнасяла се стока, но това минало и заминало. Китайската стока радвала българските потребители предимно заради ниската цена. Все по-малко ставал броят на нашенците, които можели да си позволят обувки от естествена кожа. За това в магазините се продавали компромисни варианти на уж маркови изделия. Специалистите като него обаче познавали истинския чепик от пръв поглед и никой не могъл да ги заблуди, че е една част е от естествена кожа, а друга от висок клас изкуствен материал.


На много места в България обущарските работилници отдавна ги няма по икономически и социални причини. Старият занаят е пометен от вноса на чужда стока, която усилено се пласира на нашите пазари.


Младите хора пък не искали да учат как да правят чепици. Наблягали на английския език и компютрите, защото били уверени, че той им трябва, за да се реализират в чужбина. В обезлюдяващата ни се държава се задържали предимно старци, на които им било все тая дали ще носят галоши или маркови маратонки, въздъхва бай Пеко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече