Уволнен ли е външният министър?

0

Николай Милков се озова на нов пост – на 3000 километра в Брюксел след участие в „Панорама”, в което подкрепи Украйна

Слух, че външният министър Николай Милков е бил уволнен от президента Румен Радев в последните седмици от мандата на настоящето служебно правителство плъзна из коридорите на властта и в медиите. Точно 3 дни след участието си в публицистичното предаване „Панорама”, където за пореден път Милков изрази антируски позиции, шефът на Външно се оказа пратен не къде да е, а на 3000 километра от София – в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. Където всъщност постът стои вакантен вече повече от година.

Каква е истината за рокадата начело на МВнР? От както е назначен за външнен министър, дипломатът със солиден стаж в кариерата, включително отвъд Океана, системно демонстрира мнения и тези против Владимир-Путиновото аташе у нас.


Многократното мъмрене на Елеонора Митрофанова от сградата на „Александър Жендов” чрез Милков, включително заради интервюто пред сочения за четирихилядник Мартин Карбовски, в което тя обяви на висок глас как би гласувала за „Възраждане” на Костя Копейкин, беше разтълкувано от мнозина като поведение в разрез със сигналите от „Дондуков” 2.
Миналият петък Николай Милков дори си позволи да намекне, че макар да опитва да държи прозападната, цивилизована позиция, че България е с Украйна и против агресора Русия, тя съвсем не се възприема като национална. Министърът каза, че ако някой гледа страната ни отвън и се опитва да анализира действията й, няма да успее да се ориентира и да прецени – всъщност София на Киев ли иска да помага, или на Москва. Единствено, по думите му, ясно си личало, че страната е в унисон с натовските си партньори по начина, по който гласува в Общото събрание на ООН и по процент от БВП, дадени за Украйна.


Именно този конфликт – между Милков и посочения от руския генерал и стратег Леонид Решетников за президент още през 2016 г., стана причина за шушукания из коридорите на властта, че може би външният министър „хвърчи” от София към Брюксел като наказание, идващо от президента Румен Радев.

Според източниците на сайта Lupa.bg обаче още при първата порция дипломати, назначени от в момента действащата изпълнителна власт. Николай Милков е получил оферта да замине като посланик в НАТО още през февруари. В петък пък министърът заяви: „Президентът ще вземе решението кога точно би следвало аз да замина като посланик в НАТО, в зависимост от това ще бъде взето и решението дали трябва да бъде назначен нов служебен министър на външните работи. Логиката на едно такова назначение е, че то е спешно”.


Над година постът бе свободен, след като бившият премиер Кирил Петков привика от Брюксел тогавашният ни представител в Брюксел Драгомир Заков, за да го назначи за външен министър след крутите издънки на Стефан Янев като шеф на Външно.


А реверансът на Радев спрямо фигурата на Милков и изпращането му в Брюксел със солидна заплата е част от противоречивата реторика на държавния глава по отношение на линията Запад-Русия – у нас с множество прояви на меко отношение спрямо Русия, а пред ЕС и НАТО партньорите – далеч по-остра дипломация – именно против Москва, твърдят още запознати с двойствената политика на президента. За министър на външните работи пък служебното правителство назначи Иван Кондов. Той надали ще е на поста си повече от месец, тъй като така или иначе предстои служебната власт да се оттегли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече