Да не се задавите, царю честити

1

Симеон Сакскобургготски осъдеи държавата, т.е. българския данъкоплатец за 3,2 милиона лв.

Обезщетението е заради мораториума, който забранява изсичане на 16 000 декара гори в Рила и строителство във върнатите царски мор имоти.

Рекордите 1 635 875 евро или 3,2 милиона лв. обезщетение трябва да плати България на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски заради наложения през 2009 година мораториум да се разпорежда и експлоатира върнатите му имоти. Решението е на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщиха от там.

Симеон и сестра му Мария Луиза заведоха дело в ЕСПЧ заради действащия мораториум, който забраняваше да се разпореждат с т.нар. царски имоти и земи върнати им след промените през 1989 година. Бившият монарх осъди държавата в Страсбург още през септември 2021 година, но магистратите дадоха шест месеца на правителството и Сакскобургготски да се разберат за обезщетението за нанесени материални вреди, които са му причинени. Това обаче така и не се е случило и затова ЕСПЧ определи компенсация на бившия премиер.

В началото на август 2021 година Сакскобургготски обяви, че няма претенции за обезщетение за неизползването на имотите му по време на комунистическия режим, защото му е ясно, че те ще бъдат платени от българския народ, който няма никаква вина за случилото се. На практика обаче присъденото от ЕСПЧ рекордно обезщетение ще излезе от джоба на данъкоплатците, тъй като то е за сметка на държавния бюджет, уточнява „Минаха години“.

1 Коментар
  1. Бджико Бджичкевич казва

    Сигурен съм, че тези пари, монарха ще ги предостави на страната ни за лечение на децата ни в чужбина и за други полезни неща-по негово усмотрение.
    ВЕРВАТЕ ЛИ – ЗАЩОТО АЗ НЕ……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече