Румен Радев се отрича от Георги Гергов

0

Президентът Румен Радев се разграничава от милионера Георги Гергов. Това показва разследване на „Филтър“, свързано последните събития около казуса с пловдивския панаир. Миналата седмица търговският регистър отказа да пише апорта на акциите на община Варна от панаира в частното дружество на Гергов „Пълдин Туринвест“АД. Така пълното овладяване на апетитния имот от бизнесмена се спира за определено време, през което може и да пропадне.

Търговският регистър е част от структурата на Министерството на правосъдието. Длъжностното лице, което е отказало вписването на апорта, е подчинено на изпълнителната власт, контролирана от служебното правителство на Румен Радев.

Неочаквания прът в колелата на бизнес машината на Гергов идва в последния етап на сделката и това не е случайно. Чиновникът в Търговския регистър към Министерство на правосъдието е подписал  отказа с пълната подкрепа на шефовете по веригата нагоре. Актът му срещу Гергов би бил невъзможен, ако пловдивският олигарх и президентът си бяха стиснали ръцете за овладяване на панаира по време на мандата на служебното правителство.

В политическите среди от месеци насам усилено се говори, че отношенията между президента и Гергов вече не са така топли, както преди. В миналото те бяха снимани на една маса по време на сватбата на сина на Илияна Йотова в хотела на Валентин Златев в Правец. Връзката на Гергов със секретарите на Радев от града Николай Копринков и Пламен Узунов подхранваше слуховете, че е близък с президента. Те стигнаха апогея си преди последните парламентарни избори през април, когато на политическата сцена изгря алтернативата на БСП – „Левицата!“. Според Корнелия Нинова това е бил проект на президентството с подкрепата на Гергов, особено в Пловдив и областта. Негови приближени бяха и на учредяването на формацията. „Левицата!“ обаче едва прескочи 2% подкрепа и не успя да вкара депутати в Народното събрание. Последното е една от причините за охладняване на отношенията между Радев и Гергов, говорят в парламента.

Освен с президента Георги Гергов вече не е в добри отношения с Бойко Борисов. Още преди три месеца лидерът на ГЕРБ поиска оставката на дългогодишния си приятел и съпартиец Здравко Димитров – Зико, който е кмет на Пловдив. Разрива между тях ескалира заради неизпълнени ангажименти на Димитров. Знайно е, че Здравко Димитров има ключова роля в овладяването на Международния панаир от Гергов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече