Как Мария Габриел се уреди с евтин апартамент

0

Общинската фирма „Заводпроект” е закрита, за да не лъсне грандиозен скандал

„Заводпроект”, въпреки скучното си име, звучащо като от съветски филм, е много любопитна общинска компания, която крие големи загадки и мистерии. Веднага да поясним, това е същата тази фирма, която беше дала апартамент срещу символичен наем на еврокомисарката и актуална кандидат-премиерка Мария Габриел. Самата тя, иначе филоложка по образование, навремето обясни, че във въпросното жилище само си „стокира” багажа, писа „Уикенд“.

Но да се върнем към мистерията „Заводпроект”. Под нейната егида са 28 апартамента, магазини и гаражи в различни квартали на столицата, а тя се сдобива с тях по решение на столичния общински съвет през 2009 г. Дори по най-занижени оценки, те струват над 3,4 млн. лева. При това в списъка попадат и доста апетитни имоти: в „Лозенец” – офис и 4 апартамента, като два от тях са по 128 кв. м., на ул. „Лайош Кошут” в топцентъра – 3 жилища от по 180, 111 и 58 квадрата, 117 кв. м. на ул. „Враня“… Всеки от домовете има и гараж от 20-тина квадрата, а е известно, че цената на подобни имоти вече не пада под 2 хил. евро на квадрат. Разбира се, „Заводпроект” разполага и с няколко магазина и помещения в идеалния център на София, където наемите са космически. Към това богатство да добавим и 10 апартамента в „Младост”, където също цените са сред най-високите в града. Три от тях са над 95 кв. м., а друго е 133 кв. м. Да спрем дотук с изброяването, само ще уточним, че с „Заводпроект” крие подобни имоти и в други квартали.  


При цялата тази богата палитра, общинската фирма е успяла някак си да събере от наеми за цялата 2021 г. едва 87 000 лева, тоест по 7250 лева на месец! Доста нагло, нали?! Цифрата звучи безумно, както обясняват брокери дори и по стандартите на Столична община, за която отдавна е известно, че нехае за имуществото си. Но да не се учудваме, самата Мария Габриел даде чудесен пример за това нахалство. Госпожата, родена в Хаджидимово беше ползвала 7 години, от 2010 до 2017, апартамент на „Заводпроект” на бул. „Никола Вапцаров” 25 вх. Б. ап. 4 от 128,4 квадрата. За жилището в баровския квартал „Лозенец” тя беше плащала по 400 лева на месец, въпреки че като евродепутат заплатата й тогава е над 30 000 лева. За толкова пари не може да се намери още по онова време дори стая в студентско общежитие, барабар с хлебарките. Калин Диков, брат на бившия главен архитект на София Петър Диков, също намазва с апартамент под наем в центъра на града за 180 лева. Срещу тези пари той наема дом от 58 кв. м. с гараж от 22 кв. м. на ул. „Лайош Кошут”, точно зад болница „Пирогов”. Мария Габриел и Калин Диков са чудесен пример защо общинската фирма има толкова символични приходи. Явно понеже действа като благотворително дружество за близки до управниците лица – свои хора, които ползват имотите срещу жълти стотинки.


За да не изглеждат сметките много подозрително, в „Заводпроект” неотдавна надуват приходите, но със счетоводна врътка. Направена е преоценка на имотите, спрямо 2020 г., като цените им са вдигнати общо със 103 000 лева, което отново буди недоумение. Известно е, че недвижимата собственост скочи до небето, но въпреки че имотите на „Заводпроект” са все в нови сгради и то в топ-центъра на столицата, те поскъпват общо със 103 бона. Звучи направо като виц! Тази преоценка, колкото и да е нелепа, все пак вдига активите на общинското дружество за 2021 г., без обаче в сметките да са влезли реални пари. В отчетите обаче се отразяват като повишение на активите и така фирмата е на плюс. И то с цели 3000 лева печалба, което е направо постижение, понеже година по-рано е изкарала само 2000 лева.


„Заводпроект”, въпреки че само отдава под наем имоти, явно на перспективни калинки, пристигнали от провинцията с мераци да се изстрелят от тоалетните на двора в депутатските банки, министерски кресла и в лукса на европарламента, ползва и външни услуги. За тях са похарчени 26 000 лева, явно на брокери, които търсят клиенти и събират наемите. Други 24 000 лева са броени за заплати на управителката Яна Лазарова. Впрочем, тя е единственият служител във фирмата, но въпреки това общинското дружество е успяла да похарчи и още над 110 хил. лева за всевъзможни разходи през 2021 г. Отделно са и несъбраните и вече отписани наеми от минали години.


Скандалите около дружеството предизвикаха още през 2017 г.  общинските съветници от ДСБ Иво Божков и Марта Георгиева да поискат информация за наемите и наемателите на апартаментите. Повод е получен от тях сигнал, че хубавите жилища са дадени на известни имена, а те плащат толкова смешни наеми, че плачат за намеса на прокуратурата. Напук на всякакви правила, които задължават общинските чиновници и управители на фирми да предоставят всякаква поискана информация на съветниците, Божков и Георгиева остават с празни ръце. От фирмата благоволяват само да изброят имотите, които влизат в „Заводпроект”.


От ГЕРБ също реагират. Вместо да извадят кирливите ризи на фирмата на светло, те направо решават да я закрият. Речено-сторено: „Заводпроект” тихомълков е ликвидирана в началото на тази година, а имотите й са  прехвърлени на още по-скандалната „Софийски имоти”, символ на огромни далавери и безобразия с общинска собственост. И понеже „Заводпроект” вече е няма, отпада и небходимостта да се публикува финансовия й отчет за 2022 г. Така остава пълна загадка дали дружеството все пак не е покорило нови висини в отдаване на безценица на златните общински имоти.


Подобна щастлива развръзка имаше и далаверата с апартамента, който Мария Габриел ползвала за да „стокира” в него вещите си. Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество прекрати производството по сигнал на „Боец“ срещу госпожата, която сега се готви да поеме властта в страната. А решението на Комисията звучи направо по Соломоновски: членовете на Европейския парламент не били лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Иначе казано, докато Мария Габриел държала апартамента срещу символичния наем от 400 лева, тя не била заемала публична длъжност! Затова и на делото е сложен кръст. Само че историята се помни и досега.


При това се оказва, че и братът на госпожата – Борис Неделчев, има вещината на брокер при работата с недвижими имоти. Малко след като сестра му „стокира” в апартамента на ул. „Никола Вапцаров”, той сключва изгодна сделка с известната строителна фирма „Бигла 3”. Борис Неделчев купува в „Дианабад Резидънс“ в „Дианабад” право на строеж за апартамент от 82 кв.м. Взема го за 39 000 лв., по 237 евро на кв.м. На следващата година го заменя за по-голям – от 96,94 кв. м., като доплаща на „Бигла 3” още 32 000 лв. Така Неделчев се сдобива с ново жилище за 71 000 лева, но само след година го продава за 180 000 лв. Нещо, което другите хора, чиито близки не са евродепутати от ГЕРБ, не могат и да си помислят да направят, понеже няма начин да намерят толкова сговорчива строителна фирма.


„Бигла 3” е собственост на Красимир Шалев. Той самият е много близък и дори е работил по обществени поръчки с друг виден строител – Георги Шапков. Последният пък нашумя след като безплатно ремонтира прословутия апартамент с асансьор на Цветан Цветанов. Наши източници от Гоце Делчев подчертават, че възпитаничката на университета в Пловдив Мария Габриел е „откритие” на въпросния Георги Шапков, който я лансира пред Цветанов с цялата й квалификация, опит, знания и други забележителни качества. Впрочем, еврокомисарката, в чийто ресор са и науките, сама се беше представила преди време като доктор на политическите науки. Само че никога не е защитила научното звание, но пък навремето наистина е записал докторат.
Бизнесът на Шапков пък потръгва, когато се сближава с Цветанов, който в онези години е шеф на МВР. Преди това Шапков е само кръчмар в родното си село Делчево, което се намира недалеч от Гоце Делчев. Там върти механа „Шапковата кръчма”, в която често посреща Цветанов на печено агне.


Изведнъж започва да печели търгове за дърводобив в Югозападното държавно предприятие. Като се позамогва, става шеф на ГЕРБ в Благоевград. Наред с дърводобива, фирмите на Шапков навлизат и в строителството, захващат се с огромни поръчки за ремонти, за изграждане и обзавеждане на защитени жилища. Шапков получава и милиони, за да ремонтира ВиК мрежата в Хаджидимово, родното място на Мария Габриел. После се наема със санирането на панелки в Благоевград, Дупница, Враца, Велинград, Гоце Делчев. И от кръчмар Георги Шапков се преквалифицира в експерт по „вътрешна сигурност”, дори става съветник на депутата от Разлог д-р Емил Серафимов,  избран от листата на ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече