Мистерия с гроба на Дража Вълчева

0

Осем години след кончината на БКП легендата Дража Вълчева червените старейшини все още не знаят къде е погребана тя. Мистерията с гроба на желязната лейди на комунистическата партия е необяснима, а някогашните й съратници казват, че не могат да й поднесат цвете на помена в края на май, защото нямат информация къде се намира вечният й дом, пише „Ретро“.

Някогашната любимканаТодорЖивков почина от инсулт през 2016 г. и бе погреба- на от семейството при строга конфиденциалност. След като вестта за кончината й тогава стигнала до ветераните в БСП, мнозина от тях изявили желание да присъстват на панихидата, но това не се случило. Професор Русин Донев, с когото приживе Вълчева работеше, обяснява, че погребението е станало без никакъв шум. След като провел телефонен разговор с щерка й, тя му казала, че майка й вече е погребана.

Вълчева била погребана след семейно решение това да се случи само е присъствието на кръвни роднини. Осем години след смъртта й гробът й продължава да бъде неизвестен за мнозина. Съпартийци на Вълчева смятат, че причината за това е, че семейството иска да опази паметта й и да избегне евентуални вандалски набези, каквито неведнъж са се случвали на гробовете на бивши партийни величия.

Дража, която си отиде на 85 години, е една от малкото жени, които по времето на комунизма бяха допуснати до върховете на държавния апарат. Тя е смятана за един от най-приближените хора на бившия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. След промените през 1989 г. обаче е низвергната като човек от свитата на Тато и моментално е изключена от Централния комитет на БКП. По-късно и от самата партия от т. нар. реформатори начело с наследника на Тодор Живков – Петър Младенов, и новоизбрания премиер Андрей Луканов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече