Правата на българите: „Вместо да се влошаваме, става безнадеждно“

0

Днес беше представен годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за правата на човека в България през 2022 година.От него става ясно, че правата на човека са странична тема в българската политика, защото са изместени от краткото редовно правителство, сериозните предизвикателства поради агресията на Русия срещу Украйна, както и липсата на функциониращ парламент.

Адела Качаунова от дирекция “Правна защита” на БХК е един от авторите на доклада. Пред Радио София тя коментира, че правата на българите могат да се обобщят с фразата на Вежди Рашидов „вместо да се влошаваме, става безнадеждно“.

„Ние използваме същата фраза, тъй като през 2022 г. не видяхме подобрение в никоя сфера. Ако не стагнация, в някои области дори има влошаване. Вместо да се изпълняват решения на Европейския съд по правата на човека, те продължават да не се изпълняват, с някои сериозни последици за страната“, добави Адела Качаунова.

Тя допълни, че медийната свобода също търпи влошаване през миналата година. Свободата на изразяване е била използвана от държавници и обществени медии като фалшив предлог за прокарване на пропагандните тези на агресора във войната срещу Украйна.

Няма напредък и в превенцията на малтретирането и в материалните условия в институциите за наказание, се казва още в доклада.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече