НСО: След атентата Гешев пътува до САЩ с охрана за 15 бона

0

Главният прокурор Иван Гешев е използвал охрана при пътуването си до САЩ с държавни средства на стойност близо 15 хил. лв. Това става ясно от отговор на Националната служба по охрана на въпроси, зададени от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев относно посещението на Гешев в САЩ в началото на годината.

От Демократична България посочват, че според отговорите на началника на НСО Емил Тонев, в службата не разполагат с официална информация дали Гешев е бил в отпуск при посещението си в САЩ в началото на годината.

Според заместника на главния прокурор Красимира Филипова в периода 30.01-07.02.2023 г. Иван Гешев е бил в отпуск, посещението му в САЩ не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България, отбелязват още от ДБ.

От отговора на НСО на въпросите на Ивайло Мирчев става ясно, че главният прокурор е използвал охрана при пътуването си до САЩ с държавни средства на стойност 14 784,39 лева. В тази сума са включени самолетни билети, хотелско настаняване, дневни пари, медицински застраховки и снимки за визи.

Според закона за НСО по чл. 20 ал. 4 на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – лична охрана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече