Радев и Йотова помилваха наркотрафикант

0

Президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова, на която той делегирал право да помилва, са амнистирали трима нови затворници, единият от които единият е съден за трафик на дрога.  Това става ясно от регистъра на помилванията, публикуван на официалния сайт на президентството.

Откакто Радев и Йотова владеят Дондуков 2 ,  получилите висшата държавна милост наброяват общо 25 души. Последният от тях е на 59 години и е бил наркотрафикант. Бил е осъден през 2019 година за деяния, които извършил през 1999-2000 година. Присъдата е четена от съд в гръцкия град Солун. Той е признат за виновен за внос, трафик и продажба на наркотици в Гърция и е осъден на 15 години лишаване от свобода, от които изтърпял само пет години зад решетките.

„През времето от извършване на деянието до постановяване на присъдата – почти 20 години – здравословното състояние на молителя се влошава много прогресивно“, пише в мотивите на комисията в президентството, през която минават молбите за помилване. Лекарите смятат, че заболяванията на осъдения не могат да бъдат лекувани в  болница на затвора. Освен това от две години изтърпяване наказанието му е прекъснато по здравословни причини.

„Изтърпяването на наказанието е несъвместимо на практика с изключително тежко здравословно състояние, представляващо опасно за живота на молителя, и би било проява на нехуманно отношение“, се казва още в мотивите мъжът да бъде помилван за остатъка от наказанието си.

Радев и Йотова са пощадили 87-годишен, осъден за опит за убийство и кражба на пистолети и боеприпаси. Наказанието по първата му присъда е три години затвор, а по втората три месеца. Той е в напреднала възраст и не е осъждан. За него комисията пише в мотивите си, че страда от заболяване, заради което на практика е обездвижен.

Третият нов помилван от президента и вицето му е 51-годишен мъж с висше образование и две деца, земеделски стопани. Той е осъден условно на година затвор и две години без книжка за причиняване на смърт при катастрофа. След инцидента той е помогнал на жертвата, при това тя също имала вина за катастрофата, се разбира от мотивите на комисията. Молителят, който вече е бил година без книжка, е помилван с остатъка от това наказание.

Комисията пише за него, че „той упражнява разнообразна селскостопанска дейност, осигуряваща финансово семейството му. Отнемането на шофьорска книжка му пречи за това“, пише в мотивите на комисията.

В качеството си на лице, даващо амнистия, Йотова бе изпаднал в изключително сложен казус а за помилване убиеца на собствени и баща. Тя обаче отказа да вземе решение и помоли президента както и комисията да се заемат със случая. 88-годишният Илия Стоянов, който наръгва смъртоносно бащата на Йотова във влака до Сливница, не доживява да бъде помилван и почина в килията си в софийския затвор, писа „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече