Депутатките се вталяват с киноа, патладжани и диетични салати за левче

0

Народните представителки хапват веган ястия и диетични салати за левче в бюфета на парламента

Депутатките в 49-ото Народно събрание дефилират в парламента, сякаш са на модно ревю, а визиите им доближават тези на моделките от списанията. Повечето от тях са с почти идеални фигури, които дължат на диетичните храни, които им поднасят в столовата на НС.
В Народното събрание не се готви. Ястията идват готови от кухнята на президентството. В бюфета на парламента само режат салати, разливат супата и топлят храната при поискване. Столовата се намира в подземния етаж на сградата и работното ѝ време е от 8:15 до 16:45 часа от понеделник до петък. Там обаче е интересно само по обяд. Тогава по витрините се изнасят коя от коя по-засукани, вкусни и доста евтини храни. Нашествието на огладнели народни избраници обичайно започва около 12:30 часа, когато разнообразието от ястия и салати е най-голямо. Депутатите знаят, че след 13 часа вече няма почти нищо за хапване – по витрините стоят тук-там по някое ястие или салата, а „по-завързаните“ манджи са свършили.

В началото на демокрацията евтиното кюфте в бюфета на парламента доби национална популярност и дори стана нарицателно за ценовите благини в НС. 30 години по-късно обаче кюфтето и кебапчето изобщо не са на почит там. Скарата присъства като част от менюто, но никой не я купува. Тя, оказва се, е вече хранително демоде. Изместена е от по-леки, модерни и диетични храни, наречени в ценоразписа „щадящи ястия“. Всеки ден те са различни, но винаги са гурме като вкус и „народни“ като цена. Изключително популярен сред дамите в парламента е пилафът от киноа с различни зеленчуци, чиято цена е само 2,10 лева. Киноата е суперхрана, която е богата на множество хранителни вещества, а заедно с тях носи и редица ползи за здравето и красотата. Съдържа девет есенциални аминокиселини, които я превръщат в чудесен източник на белтъчини. Освен това има и богато съдържание на фибри и няма почти никакви калории, от които да се пълнее.

Сред диетичните манджи, които си хапват депутатките, за да пазят линия, е и бюрек от патладжани за 2,98 лв. порцията, който представлява нещо подобно на кюфтета от тиквички. Патладжанът също е оскъден на калории и доказано води до вталяване. Ежедневно в стола на парламента се предлагат още кашкавал пане, лазаня с мляно месо, свинско със задушени зеленчуци, но на тях залагат предимно мъжете. Дамите понякога минават и само с една салата, като най-разпространените на витрините в бюфета са гръцка, зелева и с морски дарове. Най-евтината пък е от ряпа с морков – 0,84 лв., която е витаминозна бомба и е страшно диетична, писа „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече