Нов скандал: Учени разкриха измама с докторската титла на Мария Габриел

0

ПИК публикува писмо, получено в редакцията на агенцията. То е подписано от учени – представители на франкофонската политологична общност. Текстът визира скандала с измислената от номинирана за премиер Мария Габриел нейна „докторска титла“. Ето писмото без редакторска намеса:

Докторатът е повече от научна степен, той е почтеност за България 

Последните разкрития около степента на подготовка и морала на г-жа Мария Габриел поставят много въпроси. Оказва се, че в началото на политическата си кариера е представила себе си за човек, придобил научна степен „доктор по политически науки“ във Франция. С тази „пришита“ титла тя успява да получи необходимата легитимност и да бъде избрана за евродепутат.

В допълнение, през 2011 г. на официалната си страница като член на Европейския парламент тя посочва, че има doctorat от Institut des sciences politiques de Bordeaux / Institut des études européennes, Université libre de Bruxelles.

Откраднатата научна степен „доктор“ привнася много към профила на г-жа Габриел заради социалната и политическа репутация, която носи, заради презумпцията за почтеност и асоциирания с нея авторитет. Освен това става дума за степен, предполагаща задълбочено научно познание в сферата на политическите науки и конкретен принос по определена научна тема. В страни като Германия и Австрия притежанието й се упоменава в документите за самоличност.

Фактът, че след това този елемент не се появява в биографията й, и както тя сама казва, използвала го е само веднъж, подкрепя още повече тревожността на създадената опасна публична лъжа.

Оказва се, че през 2009 г. и 2011 г. е била доктор, а през 2023 г. вече не е. Дезинформацията е многоизмерна. От една страна, отново излъгани биват българските граждани. С надеждата да бъдат управлявани от нови, образовани и компетентни политически лица, те се доверяват на човек, който си позволява да ги лъже директно, още с влизането си в политическия живот, за да придобие доверие на базата на научен престиж и опит, които няма.

Открадвайки си титла, тя девалоризира стойността на научната степен „доктор“ както в България, така и във Франция и целия ЕС. Опасенията за подобен нисък морал логично биха могли да бъдат екстраполирани и към останалите й носители. По този начин тя краде труда на тези, които са завоювали тази степен на базата на научен принос.

Постъпката на г-жа Габриел „краде“ и от международното доверие към Франция и репутацията на нейното университетско образование. Тя обезценява и статута на жените на управленски позиции в Европейския съюз, давайки негативен пример с механизмите си за кариерно израстване. Следващите стъпки в кариерата й са изградени на базата на тази легитимност и касаят не само България, но и европейските граждани. Работата й като еврокомисар засягаше интересите и на всички европейски граждани, защото на човек, позволяващ си да лъже публично, бяха поверени отговорни процеси, касаещи целия ЕС.

Парадоксално човек, който си е приписал академична степен, ръководеше и програмите „Хоризонт Европа“ и „Еразъм“, менажиращи средствата на ЕС в областта на науката и образованието. Възлаганата надежда, че именно тя ще извади България от продължителната криза с компетентността си в качеството й на министър-председател, за съжаление, трябва да бъде подложена под сериозно съмнение. Това трябва да стане в името на достойнството на българските, а и всички останали европейски граждани, както и в още по-сериозна степен в името на френската и европейската политологична общност.

Г-жа Габриел няма да има тежест, изправяйки се пред други европейски лидери, които не са си приписали титлата сами, като например премиерите на Чехия и Словения, президентът на Кипър. Какъв ще бъде ефектът върху образа на България на международната сцена, ако начело на страната застане човек, измислил си компетентността си, на базата на това откраднал авторитета си, който видимо пренебрегва морала в действията си? Докторатът е повече от научна степен, той е почтеност.

Д-р Мария Матеева – Казакова, доктор по политически науки от университета Париж II Пантеон-Асас, Франция, с дисертационен труд на тема „Популизмите в България“;

Д-р Жулиен Арну, доктор по политически науки от университета Париж II Пантеон-Асас, Франция, бивш наблюдател на изборите в България към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа;

Д-р Елиз Бернар, доктор по публично право от университета Париж III Сорбон-Нувел, Франция, съосновател на Europe Info Hebdo.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече