Правителство на 5 гласа разстояние – ДПС и ИТН официално зад Габриел

0

Трите партии имат 116 депутати, за трик с кворума трябват 9 отсъстващи

Борисов изненадващо прегърна идеята на Христо Иванов за конституционно мнозинство

20 имена за министри, 5 недостигащи депутатски гласа за мнозинство и 2 дни за решаване на тази математическа задача – това е програмата пред Мария Габриел за уикенда. Номинираната от ГЕРБ за премиер в събота има и рожден ден, но той явно ще мине под знака на последните преговори по кабинета, чийто състав Габриел трябва да представи на президента в понеделник. Самото правителство се очаква

да се гласува на 25 май

в пленарната зала.

Официално ГЕРБ получи вчера подкрепата на ДПС и “Има такъв народ” за експертно правителство с 1 г. мандат, разговорите за поименния му състав вече текат. Но трите формации общо имат 116 депутати, т.е. успехът на кабинета е на 5 гласа разстояние.

За да мине правителството, са нужни гласовете на 50% + 1 от присъстващите – 121 при 100% налични депутати. Ако обаче има отсъстващи, това автоматично сваля кворума и кабинетът “Габриел” може да мине и с по-малко. Така не е необходимо ГЕРБ да си осигурява подкрепа от 5-има от друга група, достатъчно е девет души да се “разболеят” или да пропуснат да влязат в залата, за да останат 115 неподкрепящи срещу 116 зад кабинета.

Тази схема очерта в петък и депутатът от “Възраждане” Златан Златанов, който разказа от парламентарната трибуна как Искрен Митев от ПП-ДБ седнал до него и му подшушнал, че “следващата седмица 7 или 8 души от тяхната група няма да влязат в залата, за да се подсигурял кворум за нещо”. Златанов се оплака на микрофона, че в това време депутати от ДБ вдигнали телефоните си и започнали да го снимат и записват.

Притеснения нямаме. Животът е пъстър, но лично аз не очаквам някой от нашите депутати да подкрепи правителство с първия мандат, спокоен е съпредседателят на групата на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той не очаква да има и отсъстващи от пленарната зала в деня на вота за кабинет и отсече:

Няма такова планирано нещо при нас

Още преди дни мерки взе Корнелия Нинова – спря всички командировки на соцдепутати. Тя е категорична, че няма да има отсъстващи от БСП, за да не бъдат заподозрени в скрита подкрепа за ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов неофициално споделят, че са оптимисти за гласуването на кабинета, но не посочват откъде виждат спасителното рамо.

Въпросът не бе коментиран и след тройната среща в петък сутринта, която официализира подкрепата на ДПС и ИТН.

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

В кабинета на парламентарния шеф Росен Желязков се събраха Габриел, Томислав Дончев, Делян Добрев, Теменужка Петкова и Деница Сачева от ГЕРБ. От ДПС бяха Йордан Цонев, Филиз Хюсменова и Петър Чобанов. От ИТН – Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

Карадайъ не бе на тройната среща с Габриел

Но преди нея в кулоарите за първи път в прав текст обяви, че партията ще подкрепи кабинета ѝ от експерти. Заявките му от предишните дни бяха, че ДПС има подготвени експерти във всички сфери и ще подходи отговорно, защото от разрешаването на политическата криза зависи да започнат да се решават проблемите на хората и държавата.

Слави Трифонов пък обяви подкрепата си в четвъртък с видеопост.

Благодаря за подкрепата, която получавам от групите на ДПС и на ИТН за ясна визия за експертно правителство с мандат и обединени по приоритети, заяви Габриел след срещата.

Структурата на МС остава същата. Не че не може да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник, обясни Габриел. Но описа профила – експерти, които владеят материята, могат да работят за бързи резултати по приоритетите, така че хората да го усетят. Тя твърди, че

предстои разговорът за разпределяне на ресорите

и за имената.

Социално отговорен, разумен бюджет, да няма нестабилност и несигурност по отношение на заплати и плащания, посочи Габриел като първи приоритет, около който новата тройна коалиция се е обединила. Добави плана за възстановяване, оперативните програми, инвестициите.

Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство – това в рамките на първия мандат за нас остава водещо, допълни Габриел.

“Конституционна реформа” вече е сред ключовите думи в говоренето за редовен кабинет. Габриел увери, че подкрепилите я партии имат готовност за такава. Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят, отправи задочна покана тя към ПП и ДБ, но без да ги назовава.

Идеята на Христо Иванов за правителство на основата на конституционно мнозинство (с втория мандат) бе още по-ясно изведена от Бойко Борисов вчера.

Конституционно правителство

също е вариант, защото промяната в конституцията също изисква поне 160 гласа, каза лидерът на ГЕРБ. И обясни, че в следващите дни може да се направят още совалки по тази тема. От “Промяната” не отговориха официално на тази му последна покана.

КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

Лидерите ѝ обаче проведоха неочаквана и доста продължителна среща в парламента, за чиято тема запазиха абсолютно мълчание.

Борисов увери, че не участва в разговорите за правителството на Габриел, а тя има “всички права, дадени от групата, да преговаря, действа и да взема решения”.

Той отново предупреди, че без кабинет бюджет няма да има, защото такъв се работи от мнозинства. И тогава “държавата отива в канала”. С поне 1,5 млрд. ще са по-малко приходите в хазната за първото тримесечие, след 10 юни държавата няма да може да плаща дори заплатите и пенсиите, предупреди Борисов. Ново удължаване на бюджета не било решение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече