Ванга беше най-обикновена селска шарлатанка, твърди довереник на Живков

1

Апостол Апостолов е завършил немска филология в СУ „Климент Охридски”. Втората му специалност е английски език и литература. Печели и конкурс за редовна аспирантура по литературознание в „Хумболд университет”, Берлин. След като се завръща в България, Апостолов работи като редактор в БНР. Бил е личен преводач на Тодор Живков и Станко Тодоров. С тях пътува по цял свят и събира впечатления за живота и хората. Това му помага на по-късен етап да издаде няколко книги, радващи се на голям успех зад граница.


След промените през 1989 г., Апостол Апостолов се захваща с астрология. Започва да изготвя професионални хороскопи, които се радват на голям успех. Негов клиенти е бил дори Саддам Хюсеин, на когото изготвя индивидуални хороскопи.
На 22 май знаменитият приятел на звездите ще навърши цели 73 години, достатъчен повод да го върнем назад във времето на социализма, когато хороскопите и предсказанията бяха тема табу.

– Г-н Апостолов, как се чувствате в навечерието на рождения си ден? Направихте ли равносметка на изминалата година?
– Чувствам се доста добре, защото излизам от една трудна и неприятна за мен година. Тя не ми донесе нищо, освен неприятности и болежки. Слава на Бог, този лош период вече отмина.

С какво се занимавате в момента? Пишете ли нова книга?
– Не, в момента не пиша нищо. Както вече отбелязах, отминалият период беше доста труден и вдъхновението не ме навестяваше. Иначе се интересувам от много неща. Следя редовно новините. Стана така, че целият свят започна да се интересува от нас – тъпанарите, които за две години ходиха пет пъти на избори и вероятно ще продължим да ходим още и още.

До кога звездите ще ни сблъскват с все едни и същи муцуни от близкото минало, които доказаха, че не стават за водачи на народа? Ще има ли край тази икономическа и политическа спирала?
– До края на тази година ще има трусове в политиката и икономиката. Към края на година нещата ще се успокоят. Може да се случат и неочаквани неща. Имаме много какво да учим като народ. Гешев, Пешев – все тая. За мен никак, ама никак не е важно, как ще се казва главният прокурор. Важно обаче е това, че гражданите на Република България все така ще бъдат съдени от сталински тричленки, а не от жури с дванадесет съдебни заседатели. Затова цивилизованият свят смята, че всички присъди, произнесени в България, са нелегитимни. Освен това, в цивилизования свят главният прокурор е адвокат на държавата и точно затова той е част от изпълнителната власт. В САЩ например функцията на главния прокурор се изпълнява от министъра на правосъдието. Българското кривосъдие ще продължи да вони, а Република България ще си остане смрадлива кочина, в която грухтят малоумни прасета. Тъжното е, че народа ни явно няма нищо против това да продължава.

Поглеждал ли сте в звездната карта на Бойко Борисов, Румен Радев, Корнелия Нинова, Кирил Петков и какво вещаят планетите за тях?
– Въпросните лица никак, ама никак не ме интересуват. Нещо повече, те са ми много противни. Българската политическа класа напълно се провали. Тези типове забъркаха каша, от която не могат да се измъкнат години наред. Оплетоха се като пате в кълчища. На всичко отгоре се чудят, защо хората не гласуват за тях. Ами защото да го правят, виждат колко са жалки. 70% от българите се отвращават от нашата политическа класа, те направо я ненавиждат. Това е просто очевадно.

Къде бяха астролозите по времето на Тодор Живков и защо той липсва сега на немалка част от хората у нас?
– По времето на Живков астролозите се укриваха и си мълчаха. Защото един астролог, покойният Луиджи Росито, българин с баща италианец, беше изселен за 4 години от София. Властта изобщо не обичаше астролозите и такава професия у нас на практика нямаше. Човек си рискуваше живота, ако се занимаваше с хороскопи. Аз лично не съм срещал българин, който твърди, че Живков му липсва. Какво да ни липсва?! Мижавите заплати, празните магазини, недоимъкът, тиранията, страхът?! Гражданите сега имат избор, а тогава нямаха. Нямаха и къде да отидат, защото границите бяха затворени. Явно някои са забравили това и бленуват за един уродлив режим.

Баща ви е изследвал феномена Ванга, какво ви е казвал за нея? В какво се състои фундаменталното й? Вярно ли е, че е била сътрудник на ДС?
– Целият научен екип стигна тогава до извода, че Ванга е най-обикновена селска шарлатанка. Запитайте се и си отговорете сама какво е предсказала Ванга, къде и как са се сбъднали прогнозите й! Никога нищо не е предсказвала и нищо никъде не е документирано. Празни приказки, митове и легенди. Разправяла е някакви врели-некипели на наивниците, тълпящи се пред дома й, предимно от битов порядък: сина ти ще се ожени, жена ти ще оздравее, не яж диня, пий по-малко, че ще закъсаш с черния дроб, иди при еди-кой си професор да те оперира… Това може ли да бъде феномен?! Просто една хитра селска мошеничка, която добре си е живяла, манипулирайки глупавите хора, които България е нароила. На Жан Жак Русо принадлежат думите: „Народ, който няма велики личности, си ги измисля”.
Научен факт имаме тогава, когато едно явление може да бъде повтаряно определен брой пъти в лабораторни условия. Електричеството, например е един такъв научен факт. Всеки може да включва и изключва тока в дома се безкрайно пъти. Ясновидството обаче не е научен факт. То е някаква дума без покритие. Един прост и нагледен пример – никой никога никъде не е успял 10 или 15 пъти подред да предскаже джакпота на тотото. В ясновидството вярва простолюдието. Образованите и интелигентни хора знаят, че всеки, който се представя за ясновидец, просто е един мошеник. Наскоро една такава персона си изпати сериозно, измамените я заляха с киселина.

Какво в хороскопите на Саддам Хюсеин и Фидел Кастро вещаеше жестоката им смърт? Вие сте изготвял техни хороскопи?
 – Не съм срещал Кастро и не съм му правил хороскоп, това е някакъв мит. На Саддам съм изготвял само годишни хороскопи, засягащи периода около войната в залива. Никога не съм бил питан за края му и не сме обсъждали това. Обикновено на човек не се казва как ще свърши животът му на земята. Това е някакво морално правило.

– За или против изкуственият интелект сте? Кой ще победи в тази битка?
– Аз съм за изкуствения интелект. Изкуственият интелект ще подобри живота ни и ще направи така, че някои сложни и трудни професии ще изчезнат. Ще изчезне например професията на преводача. Разбира се, ще има трудности, но човечеството ще овладее начина, по който той да се използва етично. Твърдо вярвам в прогреса.

– Ще има ли прекрояване на държави след края на войната между Русия и Украйна и къде ще се падне мястото на клетата ни майка България?
– Войната между Русия и Украйна не ни засяга пряко. От тази война ние само печелим, защото сме производители на оръжие, което изнасяме за Украйна. Печелим милиарди, което никак не е лошо. Просто българите трябва да работят върху себе си, да оставят комплексите си. Конфуций е казал: „Разкажи ми твоето минало и аз ще кажа какво ще е твоето бъдеще”. А нашето минало какво е?! Страхливи и грабливи хунобългари, нарекли се по-късно срамежливо прабългари, дезертирали от армията на Атила, прекосили Дунава и се съешили с мързеливи и глуповати славяни, а след това и с пияни, развратни траки. И станала тя една…

1 Коментар
  1. кольо казва

    пълен идиот

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече