Емануела Орланди – мръсната тайна на Ватикана

0

Ватиканът ревностно крие третата тайна на Богородица от португалското градче Фатима и говори за нея с половин уста. Има обаче и четвърта тайна, чието произнасяне силно смущава кардиналите и самия папа Франциск, а Светият престол дори се опита да спре разгласяване на част от нея чрез съда. Става дума за мистериозното изчезване на ватиканското момиче Емануела Орланди, история от преди 40 години, която и до ден днешен остава неразгадана, но всяко споменаване на случая раздухва отново мнимата „българската следа“ в атентата срещу папата.

В горещия летен ден на 22 юни 1983 г. Емануела отива на урок по пиaно и флейта в едно от музикалните училище в Рим. Моли брат си Пиетро да я придружи, но той е поел друг ангажимент. Скарват се и тя троснато му затръшва вратата след себе си.


„Още не мога да си простя, че не я придружих“, признава 66-годишният Пиетро, чиято коса побеля още на младини от безкрайните тревоги и стреса, но и днес е с несломим дух да открие истината за сестра си. Семейство Орланди живее във Ватикана заедно с пет фамилии. Баща ѝ е служител в Светия престол. Емануела е едно от петте деца в семейството, възпитани в християнските ценности. Те прекарват детството си, играейки в градините на Ватикана. В края на урока по музика Емануела се обажда по телефона вкъщи и говори със сестра си Федерика. Разказва ѝ за предложение за работа, което е получила и примамливо високото заплащане. Разбират се да говорят с родителите си вечерта. Двете приключват разговора и това е последният път, когато някой от семейството ѝ е във връзка с нея. Свидетел казва, че я видял да се качва в зелено беемве до музикалното училище. На другия ден семейството уведомява училището и полицията, че Емануела не се е прибрала вкъщи.


В началото всички смятат, че изчезването й е дело на маниак, докато папа Йоан Павел II на 3 юли от прозореца не направи апел да бъде върната, като за първи път споменава думата „отвличане”. Два дни по-късно в дома им и в пресслужбата на Ватикана се обажда мъж с акцент, в който иска Емануела да бъде разменена с терориста Мехмет Али Агджа, извършил атентата срещу папата. Той е наречен от тайните служби Американеца, а те подозират зад отвличането турската дясна терористична организация „Сивите вълци”. Общо тези телефонни обаждания са 16.


„Ако до момента за нас беше ужас, от този момент нататък настъпи истински ад. Къщата ни беше пълна с агенти на италианските секретни служби, имаше полиция, карабинери, антитерористи”, разказва братът Пиетро. Папата прави още осем апела и така години наред изчезването на Емануела и връзката с Агджа остава основна версия, по която следствието работи. Самият Агджа написа дълго писмо на Пиетро, в което посочи, че във Ватикана има досие за Емануела и това му е разказал испански свещеник, който го е посетил в затвора.


Шест месеца след изчезването на Емануела, Йоан-Павел II отец отива при семейството й и му казва, че случаят е международен тероризъм. „За нас това, което папата казва, беше повече от истината, ние му вярвахме изцяло. С времето обаче си дадох сметка, че той, в този ден сложи на кантар истината за изчезването на Емануела и имиджа на Църквата. И реши да спаси Църквата”, твърди Пиетро.


Раждат се и различни конспиративни теории – от заговор с участието на италианската мафия и Ватикана, до сатанисти, жертвоприношение и дори сексуално робство.


Писателят и журналист Филип Уилън е специалист по италианска политика и автор на книгата „Ватиканът във война, от моста Блекфрайърс до Буенос Айрес”. Той твърди, че през всичките тези години Ватиканът не съдейства на разследванията в Италия и нарича този аспект „изненадващ и шокиращ”. „Какво са се опитвали да прикрият?”, пита риторично Уилън. Миналия октомври платформата „Нетфликс” отново разбуни духовете, като пусна документален филм от четири серии за историята на тийнейджърката. „Момичето от Ватикана: Изчезването на Емануела Орланди” изследва теориите около случая. В най-стряскащото твърдение приятел от детството на Емануела, интервюиран в документалния филм, каза, че тя е била тормозена от „някой, много близък до папата”. Най-актуалната теория е, че Емануела е станала жертва на сексуално посегателство от страна на много близък до Йоан Павел II свещеник.


Буря от полемики се разрази в Италия и Ватикана, след като Пиетро намекна, че папа Йоан Павел II „излизал нерядко вечер в компанията на двама полски свещеници, и то не за да благославя домовете”. Орланди хвърли бомбата този април в популярното предаване „ДиМартеди” по тв канала „Ла Сетте”, като пусна и аудиозапис. В него близък до престъпните среди в Рим казва: „Папа Йоан Павел II тези си ги водеше във Ватикана, беше ситуация, която не се издържаше. Затова държавният секретар (кардинал Анджело Содано – б.р.) в един момент се намеси, решавайки да ги отстрани. Затова се обърна към хора от затворническите среди”.


Светият престол подскочи като ужилен, а Пиетро си навлече и гнева на бившия архиепископ на Краков кардинал Станислав Дживиш, историческият личен секретар на Йоан Павел II. Той определи казаното като „пошли инсинуации, изречени от господин Орланди за папа свети Йоан Павел II във връзка с горчивата история”. 84-годишният Дзивиш, който е един от най-яростните привърженици на „българската следа” в атентата срещу папата, беше обвинен от полски медии, че е прикривал педофили в расо в родината си.


Друга версия зад отвличането на Емануела преписва случая на италианската престъпна група „Банда дела Маляна”. Мафиотската организация тайно преговаря с Ватикана и се търсят милиарди лири, изпрани чрез спонсорираната от Светия престол „Банко Амброзиано“ – един от най-големите частни трезори в Италия. Според документи Светият престол взема назаем близо половин милиард лири (80 млн. долара) за финансирането на профсъюза „Солидарност”. Емануела изчезва точно на 22 юни 1983, г. когато папата посещава своята родна Полша в „Поклонението на надеждата” – насред военното положение, наложено от комунистическия режим заради съпротивата на „Солидарност”.


Година по-рано – на 18 юни 1982 г., под моста на река Темза „Блекфрайерсбридж” (Черния монах) е намерен обесен Божият банкер. Джобовете на Роберто Калви са пълни с камъни и банкноти – знак за вендета на мафията. Калви е президент на „Банко Амброзиано“ и е уволнен ден преди това. Той пере парите на мафията и на масонската ложа „Пропаганда Дуе” (П-2), върти незаконни операция с Банката на Ватикана. 80-те милиона прехвърля на „Солидарност“ чрез шефа на ватиканската банка архиепископ Пол Марчинкус по заповед на папата.


Седмици след смъртта на Калви, „Банко Амброзионо“ хлопва кепенци, след като е установена липсата на $ 1,3 млрд. Калви е масон от „П-2“, а мафията си търси парите. Във Ватикана се надига брожение срещу Йоан Павел II, защото се разкриват връзки на Калви с Марчинкус. На логичния въпрос защо мафията не е похитила свещеник или дори кардинал, отговор дава любовницата на боса на „Маляна” Енрико Де Педис. Сабрина Минарди твърди, че Емануела може да разкаже за сексуално насилие и да взриви Църквата, ако не бъдат върнати парите. „Всичко е заради властта, Сабри, не разбираш ли?”, цитира Сабрина думите на гаджето си Де Педис.


Минарди твърди, че Емануела е държана 10 дни във вила в Торваяника – плажен курорт на към час път с кола от Рим, и преместена в мазе на голяма къща в предградията на Рим. Там също я дрогирали. Два месеца по-късно Де Педис казва на Минарди да закара момичето до бензиностанция, собственост на Ватикана. Тя изпълнява нареждането. На мястото е паркирал черен мерцедес с ватикански номера, от който излиза свещеник. Качва съвсем спокойно Емануела в колата си и потегля в неизвестна посока. По думите на Минарди, след като духовникът прибира в автомобила си Емануела, тя повече никога не чува нищо за нея.


След това Орланди вероятно е скрита в девически хостел за млади жени от католическата общност, намиращ се на „ Чапман Роуд” 176 в Лондон. По документи той е пряко свързан с Ватикана, тъй като е управляван от отците Скалабрини. Конгрегацията, която има специфична мисия да служи на мигрантите, носи името на епископа на Пиеченца от началото на ХХ век. Джовани Батиста Скалабрини, провъзгласен м.г. за светец от папа Франциск.


На 12 април братът на изчезналата Емануела Орланди имаше осемчасова среща във Ватикана с покровителя на правосъдието (длъжност, която съответства на главен прокурор) Алесандро Дидди. Това стана за пръв път след изчезването на момичето преди 40 г. Орланди каза пред телевизия РАИ, „че са говорили за всичко… за преместването на Емануела в Лондон, за педофилия, за скрийншотове на съобщения, с които се сдобила адвокатката на семейството му Лаура Сгро”. Орланди допълни, че от 2-3 години се опитвал да бъде изслушан, тъй като разполагал с нови данни и че „най-накрая това станало, като си пожелали сътрудничество с римската прокуратура и с други италиански институции”. Пиетро посочил и конкретни хора, които могат да бъдат разпитани, сред които и кардинали. Според него Дидди уверил, че разследването във Ватикана вече е започнало и че разполагат с документи, върху които да работят.


През 2017 г., когато папа Франциск е атакуван от вътрешната консервативна опозиция в католическата църква, избухва нов скандал, който отново осветява случая с Емануела. Разследващият журналист Емилиано Фитипалди получава от свой източник 200 страници с множество фактури, като най-стряскащо е „студеното досие” от пет страници, чието заглавие е: „Обобщение на разходите, направени от Ватикана за дейностите, свързани с гражданката Емануела Орланди”. Предполагаемият автор е кардинал Лоренцо Антонети, който почина през 2013 г. Сметката с детайлизирания отчет е адресирана до двама архиепископи, сега кардинали, които категорично се разграничават от случая. Между 1983 и 1997 г., за срок от 14 г. Орланди живее в хостела, както и в ръководения от монахини „Институт на св. Марчелина” в Хампстед. Ватиканът превежда 483 млн. италиански лири, равняващи се сега на 417 000 евро. Разходите са за храна, медицински услуги, сред които гинеколог, такси за обучение и дори пътувания до Англия (на неин или нейни посетители, без да са посочени имената им). Това коства на Фитипалди дълга съдебна битка, тъй като Светият престол се бори със зъби и нокти срещу публикуването на мистериозния отчет, който дори няма подпис и печат.


Фитипалди отправя официално запитване към хостела. Оттам заявяват, че са направили проверка и при тях никога не е живяла девойка с подобно име. Според Фитипалди тя е била регистрирана с фалшива самоличност. Най-шокиращото в списъка са последните графи от 1997 г. – Прехвърлянето в града държава Ватикана” и „Последните процедури”. Предположенията са, че тогава Орланди умира на 29-годишна възраст, а тялото й е било транспортирано към родината, за да бъде погребано. Причината за смъртта остава неясна.


Според психолози Емануела не е направила опит да се свърже с близките си, въпреки че е живяла 14 г., защото е манипулирана от Светия престол. Заплашвали са я, че ако разкаже за сексуалното насилие над нея от висш свещеник, това би сринало католическата общност, а семейството й ще бъде изхвърлено от страната.


„Бях предаден от онези, на които служех”, казва на смъртния си одър през 2004 г. баща й Ерколе, сякаш знаейки, че в случая с дъщеря му пръст имат хора от ватиканската църква, където той работи. Още по-смущаващи са думите на папа Франциск, който докато прегръща Пиетро, му казва: „Тя е в рая!“. Днес Емануела е единственият безследно изчезнал гражданин на папската държава. Част от жилището на фамилията ѝ във Ватикана е нещо като светилище. Във всекидневната стои пианото, на което е свирила надарената млада музикантка, а в продължение на десетилетия майка ѝ Мария, която сега е на 92 г., държи ключа от жилището им на кука пред входната врата, ако дъщеря ѝ някои ден се върне.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече