Топ-калинката на парламента Стою Стоев e момче от сой, баща му е дясна ръка на приватизатора Захари Желязков

0

Председателят на парламентарната правна комисия Стою Стоев, който я оглави едва на 30 години, далеч не е най-младият политик, който заема висока позиция, без да има нито опит, нито стаж, нито подготовка, нито дори солидно образование. Ненадминат досега остава рекордът на Георг Георгиев, който едва на 26 години стана зам.-министър на външните работи. Няколко месеца по-рано, на Сирни Заговезни, през февруари 2017 г., той впечатли цяла България, след като целуна ръката на Бойко Борисов. Заради това, че било ден за прошка, не защото е гледал, че така се прави във филма „Кръстника”, например, пише „Уикенд“.

Новоизлюпеният шеф на правната комисия Стою Стоев преди да стане депутат се е подвизавал само като младши адвокат, след като е завършил право в НБУ. Натрупал две години стаж, след като е вписан в Софийската адвокатска колегия в края на 2021 г. Затова пък вече може да се похвали, че е бил народен представител от Пловдив –област в три парламента! А не друг, а самият Кирил Петков му дава висока оценка: „Този млад  работлив, честен, отдаден човек – един от малкото депутати, които работят по 15 часа на ден между Коледа и Нова година”.


Лена Бориславова също го хвали: „Да, Стою е млад. Да, няма професорска титла по право. Да, бил е само 3 пъти народен представител и член на правни комисии в едни от най-бурните, трудни и кратки парламенти в новата ни история. Да, Стою не е Дани Кирилов. Стою не е и Радомир Чолаков. Много е далеч и от Иван Гешев, Борислав Сарафов и техните заместници.”
Вярно е, че соченият от мнозина като топ-калинка на Народното събрание Стою Стоев може и да няма кой знае какъв професионален опит, но пък се оказва, че баща му е мастит юрист от времената на приватизацията. Теодор Стоев е бил шеф на надзора в Агенцията по приватизация. Запомнен е като протеже на шефа на Агенцията по онова време – скандалния Захари Желязков, въпреки че е излъчен от царската партия за шеф на наздора. Преди да се издигне на тази позицияq Стоев-старши работи в адвокатската кантора на жената на Захари Желязков. Юридическата му кариера започва в Пловдивския окръжен съд, но след това се мести  във Варненската адвокатска колегия. Юристи пък разказват, че чужди и български бизнесмени били насочвани точно към него в Агенцията, за да им се свърши една или друга услуга при определени сделки. Вероятно понеже се занимавал с търговско право. Той, например, консултирал френската компания $Мекамиди”, която през 2000 г. купува от Агенцията по приватизацията водната каскада „Пиринска Бистрица” с вецовете „Пирин” и „Спанчево”. По това време френската компания движи бизнеса си заедно с „Литекс” на Гриша Ганчев.


Покровителят на Теодор Стоев – Захари Желязков на свой ред минава за дясна ръка на Христо Бисеров, навремето организационен секретар и сив кардинал на СДС. Двамата са приятели още от времето, когато Захари Желязков е съдия в Хасково, а Христо Бисеров е адвокат.


Докато Желязков и бащата на Стою Стоев оглавяват Агенцията по приватизацията,  се сключват най-много сделки, тогава е преразпределена 70% от държавната собствеността. Известно е какъв е резултатът от много от сделките, например продажбата на авиокомпания „Балкан”, на огромни заводи из цялата страна, от които вече няма и следа. Подобни сделките оставиха усещане за далавери и корупция, а като цяло успяха и да отблъснат множество чужди инвеститори.
През последните години източниците ни отбелязват, че Теодор Стоев е партньор с бившият правосъден министър и виден масон Антон Станков. Двамата имат обща кантора до началото на 2020 г. Търговският регистър показва, че бащата на парламентарния шеф Стою Стоев има обща фирма и с Кристиян Христов и Пламен Марков. Двамата бизнесмени стоят зад „Алепу Вилидж”, която стана известна с „подпорната” стена – хотел на Шофьорския плаж в Созопол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече