Асен Василев и Делян Добрев пеели рамо до рамо като ученици

0

„Ако в един хор някой не си е научил партията и пее фалшиво, ще бъде пълен провал и трябва да слезе от сцената. Същото трябва да е и в Народното събрание“. Това каза в интервю за БНР Стефка Младенова – музикален педагог и диригент. 22 години тя е ръководила хор „Лира“ към езиковата гимназия в Хасково. В него е дирижирала много известни личности, между които и трима популярни политици – Делян Добрев, Атанас Атанасов (бивш министър на културата) и Асен Василев.

„Те са от различни партии, но това няма никакво значение в онези времена, защото много често те пееха рамо до рамо, както са пели Асен и Делян Добрев. Не съм смятала, че ще тръгнат да се занимават с политика, но винаги съм смятала, че те ще се стараят да се представят, където и да е, по най-добрия начин. Бяха съвестни, старателни, отговорни“.

Асен Василев се е интересувал повече от класика. Прекрасно се справяше с църковно-славянска музика, сподели учителката му. Делян Добрев е пял всичко заедно с хора.

На Стефка Младенова никак не й харесват ожесточените дебати между тях, но не ги вижда и не успява да им го каже. Според нея с по-добронамерен тон нещата се решават по-добре.

В гимназията ни учеха как да станем активни граждани, как да вярваме, че можем да постигнем нещата, как да се борим, как да работим в екип, спомня си Асен Василев.

„Освен солидната подготовка, чисто академична, получихме и подготовка за живота“.

Според него „много хора пеят фалшиво, защото мислят само за себе си“.

Насила стават добрите неща в България, вместо да се стремим към тях и да стават лесно, смята Асен Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече