Мария Габриел спестила 1 млн лв.

0

Бъдещата вицепремиерка в правителството с мандат на ПП-ДБ Мария Габриел разполага със спестявания от близо 1 милион лева, писа „Ретро“.

Сумата тя е вписала в декларацията си, подадена към КПКОНПИ. Бившата еврокомисарка и бъдеща „ротаторка“ държи средствата си в два банкови влога в чужбина, а спестяванията й не са в българска валута. В едната си сметка тя има натрупани 430 077 евро, а във втората — само 10 845 евро. Общата им стойност възлиза на над 880 хиляди лева. Далеч по—оскъдни са спестяванията на съпруга й Франсоа Габриел, който също е политик от европейска величина. Французинът като нея съхранява средствата си в европейски банки и ги е разделил в два влога. В първия е декларирал, че има 125 хиляди евро, а във втория — малко над 10 хиляди евро. Интересна подробност е, че семейството няма собствено имущество нито в Брюксел, където доскоро Мария работеше, нито в родния на Франсоа Страс6ург. Тя е посочила пред КПКОНПИ, че и в двата града те обитават апартаменти, които са под наем. Впечатление прави, че жилищата са маломерни, особено това в родния град на мъжа й. Апартаментът им в Страсбург е едва 55 квадрата, а годишният наем за него възлиза на 27 823 лева. Такава сума за година те плащат и за жилището в Брюксел, което се простира на 86 квадратни метра. Наемите в 3апддна Европа не са много по—високи от тези в центъра на София, показва справка с агенциите за недвижими имоти. Ако в Брюксел за тристайно жилище под наем семейство Гариел плаща 2300 лева, за апартамент в София наемът е с 500 лева надолу.

У нас Обаче Мария и Франсоа не се нуждаят от апартамент под наем, защото са закупили свой съвсем наскоро. Имотът се води изцяло на името на бившата еврокомисарка и в пъти с по-голяма квадратура от жилищата, които обитава под наем. Софийският им дом се простира на 160 кв. м и към него има две паркоместа. Сделката е направен за 369 335 лв.

От декларацията става ясно, че на поста еврокомисар Мария е получавала солидно възнаграждение. Годишният й доход възлиза на 525 484 лева. Разбито по месеци, заплатата й в левове е била над 43 хиляди, или малко над  20 хил. евро. Съпругът й пък е изкарал четири пъти по-малко пари от нея. Неговият годишен доход е само 121 118 лева, което значи, че месечното му заплащане е около 10 хиляди лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече