Ето част от скандалните записи на Руди Василев

0

Повече от скандални записи се кани да пусне в общодостъпен файл тази сутрин в БТА бившият депутат от ИТН и настоящ от Продължаваме промяната – Демократична България Радостин Василев срещу готвената ротационна коалиция с ГЕРБ.

Репортер на Lupa.bg научи част от съдържанието им, заради което съпредседателят на ПП Кирил Петков, подкрепен от почти цялата парламентарна група, излезе в четвъртък и обяви, че на заседания в стаята в Народното събрание, в кулоарите, на национални съвещания и къде ли не, Гела е записвал всички с помощта на службите.

Според нашите източници обаче не става въпрос за използването на специални разузнавателни средства или намеса на ДАНС или ДАТО няма. 

Записът е бил осъществен чрез компютъра на Руди Василев по време на инфарктното заседание на Изпълнителния съвет на ПП, в който членуват 51 души, включително и той, в неделя срещу понеделник.

Петков е свикал висшия орган около 22,30 часа  именно за да се гласува решение за даването на мандат за преговори с ГЕРБ за ротационно управление на властта, а заседанието е приключило близо 5 часа по-късно – около 3 сутринта.

Според информаторите ни точно тогава е настъпила и развръзката, и драмата. Когато Петков подложил на гласуване въпросното решение, получил паритетен резултат от своите или 25 „за“, 25 – „против“ за съюз с Бойко Борисов под каквато и да е форма. Въпреки всички опити да убеди членовете на ИС да го подкрепят, експремиерът не успял да събере мнозинство.

По-късно, около 04,00 – 04,30 часа започнал да звъни трескаво на част от дали вота си „против“ коалицията и постигнал заветните 29 на 22 гласа в нейна полза.

Това, което взривило Радостин Василев и останалите твърди противници, били няколко конкретни изречения, изречени по време на заседанието от устата на Петков:

„Вие какво си мислите. Седем-осем процента са интелектуалците в България. Ако не бяхме направили ала-бала с президдента, нямаше да стигнем и дотук. То ще е коалиция, но трябва да го представим не като такава пред такава“,

е намерението, изразено от Кирил Петков, което по-късно днес (26-и май, петък – б.р.), Василев ще посочи като преливането на личната му чаша. 

От записа се чували и възгласи на редица членове на Изпълнителния съвет от въпросното, както и от новата „опорка“, която Гела ще разкрие на пресконференцията в БТА, изречена от Петков: 

„Бойко Борисов не ни е враг, той е маркетингов продукт“. Лидерът на ПП вече спомена, че знае как това конкретно изречение ще бъде изопачено от Радостин Василев. 

Асен Василев пък изправил на нокти членовете на съвета в неделя срещу понеделник, когато казал, че всички шефове на служби били избрани, представени и одобрени от „посолствата“. Ставало въпрос за американското, британското и може би, германските дипломатически мисии у нас, но не е ясно по какъв механизъм. 

От записа, твърдят информаторите ни, се чувал въпрос от депутатка от групата на ПП-ДБ, по кой начин посолствата могат да ги назначат и кои са тези фигури, а Василев й отговорил, че били „наши хора“, „проверени“. 

Проблемно било и изказване на бъдещия премиер акад. Николай Денков. Попитан за начина, по който ще се сформират екипите по ведомства за борба с корупцията, включително и новата ресорна комисия,

Денков отсякъл: „Корупцията не ни е припритет, няма да се правим на Фалконе“. 

Според източниците ни Петков бил осезаемо изнервен по време на заседанието и това можело ясно да се чуе от записите на Руди Василев. След гласуването на решението, завършило с равен резултат, експремиерът, твърдят те, дори започнал да подмята нецензурни думи. Далеч по-обран в реакциите си бил Асен Василев, а Даниел Лорер изобщо не се и чувал по време на записа. В четвъртък двамата последни не бяха рамо до рамо с Петков на брифинга за „психически нестабилния“ си депутат. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече