Гешев и Сарафов се изпокарали покрай аферата Nexo

0

Главния прокурор подозирал саботаж заради осуетените арести на босовете на криптобанката Антони Тренчев и Коста Кънчев

Главният прокурор Иван Гешев и шефът на Национална следствена служба (НСлС) и негов заместник Борислав Сарафов, които влязоха в кална война помежду си в началото на месец май, са се изпокарали още преди няколко месеца покрай разследването срещу криптопирамидата Nexo. Това разказа пред „Уикенд“ високопоставен източник от държавното обвинение, заслужаващ доверие.

Спецакцията срещу Nexo беше проведена на 10 януари т.г., като след обиските в сградата на компанията за търговия с криптовалута от прокуратурата обявиха, че четиримата собственици на действащото от България без банков лиценз международно дружество са участвали в престъпна схема за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, а зам.-главния прокурор Борислав Сарафов обясни на пресконференция, че през платформата на Nexo е минал

смайващия оборот от 94 милиарда долара.

Впоследствие стана известно, че няколко служители на Nexo са направили синхронизирани дарения от по 20 000 лева на „Демократична България“, появиха се и съмнения, че от компанията са финансирали отцепването на част от депутатите от „Има такъв народ“, преминали начело с Радостин Василев в редиците на „Продължаваме промяната“ миналото лято.
Аферата Nexo обаче придоби неочакван обрат 2 седмици след акцията на прокуратурата, след като Федералната Комисия по ценни книжа и борси в САЩ внезапно приключи точещото се от година и половина разследване срещу дружеството за дигитални финанси. Според решението на американския регулатор от 19 януари 2023 г., Nexo получи забрана да работи в САЩ през следващите 5 години, а компанията беше глобена с 45 милиона долара. Извънсъдебното споразумение беше одобрено от прокурорите на 8 американски щата – Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина и Върмонт.
Според запознати, мълниеносното приключвана на случая Nexo в Америка се
дължи на секретна грама, изпратена от американския посланик Херо Мустафа до Департамента в САЩ дни след мащабната полицейска акция, проведена в България. Твърди се, че в

секретната грама на Херо Мустафа

са изразени опасения, че акцията с участието на българската прокуратура срещу Nexo се използва за реабилитция на главния прокурор Иван Гешев и за яростна атака срещу лоялните към Америка политически формации „Да, България“ и „Продължаваме промяната“.
В грамата било изразено становище, че геополитическия интерес на САЩ в България е застрашен, а Херо Мустафа дала препоръка зад Океана да бъде даден ясен знак, че акцията срещу Nexo в България не е съгласувана с родната прокуратура, каквито внушения имаше първоначално. Твърди се, че от американското посолство били много подразнени от намесата на името на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс в общи действия с българското държавно обвинение.
Според източник на „Уикенд“ от държавното обвинение, Гешев бил крайно недоволен от действията на водещия разследването Борислав Сарафов и шефа на отдел „Киберпрестъпления“ в националното следствие Светослав Василев и дори подозирал

опит за саботаж от подчинените си.

В дъното на напрежението на върха на прокуратурата били осуетените арести на основните действащи лица в Nexo – управляващите съдружници в компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев. За тях имало данни, че са се прибрали в България през ноември 2022 г. и се очаквало те да бъдат сред задържаните по време на акцията. Дни след коледните празници през 2022 г. обаче Тренчев и Кънчев се изнесли тайно от България към Бахамите, като службите пропуснали излизането им от страната, макар да имало нареждане от Гешев босовете на Nexo да бъдат поставени под постоянно наблюдение.
Неофициално се смята, че високопоставен служител от Национална следствена служба е предупредил началника на сигурността в Nexo Владимир Петев за течащото разследване срещу дружеството за търговия с криптовалута и предстоящите арести на Кънчев и Тренчев.
Гешев се смятал за

подведен от шефа на отдел „Киберпрестъпления“

в националното следствие Светослав Василев и заради предоставен от него доклад, според който от Nexo са поддържали контакти с Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, за когото имало данни, че пере пари на терористичната организация „Хамас“. Впоследствие обаче се оказа, че Мухмад Мохамед е ползвал американска платформа за търговия с криптовалута Binance.com и че e правел трансакции с валутата на Nexo месеци преди на 30 юни 2021 г. да бъде поставен в забранителния списък на Израел.
Друг проблем около аферата Nexo бил свързан със задържането на финансовия директор на компанията Калин Методиев, който е с американски паспорт. Въпреки разпореждането, спуснато от Гешев, срещу Калин Методиев да не се прилага груба сила при ареста му заради възможността той да стане защитен свидетел срещу съдружниците си, маскираните антимафиоти сериозно „респектирали“ Методиев и дори

извадили ключицата на рамото му

при неговото задържане. Антимафиотите влезли в мезонета му в центъра на София през покрива на жилищната кооперация и нанесли сериозни материални щети в дома му. Така била пропусната възможността Меодиев да сътрудничи на разследването.
Многозначителен факт е, че баща на Калин Методиев е проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България и експерт по биотероризъм. Еврейската връзка около Иван Гешев беше повдигната след неуспешния атентат срещу автомобила му на 1 май, когато се оказа, че местопрестъплението е било посетено мистичен израелски експерт по тероризъм, случайно озовал се в България часове преди взрива.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече