Защо подпукаха Делян Добрев по прашасал сигнал на Мария Капон от 2013 г.,  а не по далеч по-сериозните разкрития на Елена Йончева?

0

Твърденията на евродепутатката за усвоени 50 млн. лв по аферата „Кумгейт“ така и не са разследвани

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър от първия кабинет на Бойко Борисов – Делян Добрев, изненадващо се оказа първия знаков политик, попаднал на мушката на прокуратурата след гръмкия разрив между главния прокурор Иван Гешев и Борисов.

В началото на седмицата Софийската градска прокуратура предложи на Гешев да поиска имунитета на Добрев във връзка с обвинения, свързани с т.нар. дело за АЕЦ „Белене“, по което Добрев първоначално беше сред разследваните, но през 2021 г. изненадващо отпадна от обвинителния акт, който беше внесен в съда от закритата вече Специализирана прокуратура.
Обвинението, по което се иска имунитета на Делян Добрев, е по прашасал сигнал, подаден преди цели 10 години от бившия депутат Мария Капон. През пролетта на 2013 г. Капон, в качеството й на член на комитета срещу изграждане на атомната централа „Белене“, сезира компетентните органи за безстопанственост и злоупотреба с милиони левове държавни средства по проекта АЕЦ „Белене“. Според сигнала, макар изграждането на атомната централа да е било прекратено с указ на Министерски съвет и с решение на Народното събрание, са били извършени плащания за милиони левове към частни фирми – подизпълнители за резервни части и оборудване.


Обвинителния акт по този казус обаче беше внесен в съда едва през октомври 2016 г., като тогава беше обвинен бившият министър на икономиката и енергетиката от правителството на Сергей Станишев (2005-2009) – Петър Димитров. Месец по-късно към наказателна отговорност бяха привлечени предшественикът му в същия кабинет Румен Овчаров, както и ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма от първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013) – Делян Добрев. Обвинения по случая получиха и бившите директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян.


През февруари 2021 г. обаче Делян Добрев отпадна от обвинителния акт на прокуратурата за злоупотреби в енергетиката и на съд бяха дадени само Димитров, Овчаров, Велков и Папазян. Малко повече от 2 години след тези събития Делян Добрев отново се превърна в обвиняем, като според съобщението на прокуратурата от 22 май т. г., енергийният специалист от Хасково не е упражнил контрол над ръководството на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ). В съобщението се посочва, че Добрев „не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”,  с което е нанесъл шети от над 9 милиона лева (4 561 697 евро) на държавното дружество.


Часове след обявлението на Софийска градска прокуратура за подновеното обвинение срещу Делян Добрев последва остра реакция от парламентарната група на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обявиха, че няма да подкрепят свалянето на имунитета на колегата им и изразиха становище, че докато не приключи провеждането на съдебна реформа в България, от ГЕРБ няма да гласуват за свалянето на нито един депутатски имунитет, тъй като сезират опит за натиск от страна на главния прокурор Иван Гешев.


„Прокуратурата действа като репресивен орган. По това обвинение вече бях оневинен през 2021 г., след като дълго време бях привикван периодично да давам обяснения. Няма проблем да се откажа от имунитета с, но няма да го направя, защото съзирам опит за саморазправа“, обяви и самия Делян Добрев.


Всъщност, сигнал в прокуратурата, при това доста по-сериозен, срещу Делян Добрев беше подаден и през 2017 г. от Елена Йончева. Според сигнала на Йончева, обществени поръчки за саниране в Хасково на обща стойност над 50 милиона лева се печелят от фирми, безспорно свързани с Делян Добрев. Според разследването на Елена Йончева, озаглавено от самата нея като „аферата Кумгейт“, десетки апетитни обществени поръчки са спечелени от роднинско-приятелския кръг на Добрев. Заради тези твърдения Елена Йончева беше дадена на съд за клевета от Добрев, но спечели делото. От прокуратурата пък въобще не се разследвали обемистия сигнал срещу Делян Добрев и роднините му. Именно заради скандала „Кумгейт” Делян Добрев бе временно отсвирен от ГЕРБ. По тази афера със сигурност биха изскочили много повече нередности, коментират юристи пред „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече