Внимание: Не купувайте тези храни в магазина!

0

Понякога дори и най-безобидните продукти, които си купуваме всеки ден, могат да се окажат вредни за здравето ни. Ето храните, от които трябва да стоите далеч в магазина.


Преработени меса. Резултатите от изследванията на СЗО показват, че консумацията на преработени меса повишава риска от развитие на рак. Преработеното месо официално е включено в групата на най-канцерогенните вредни храни. Същата група включва също тютюна и азбеста, така че в тази група са вещества и продукти, чиято канцерогенност за хората е ясно научно доказана. В групата преработеното месо са коолбаси, шунка, наденица, консерви с месо, пастети. Работната група на IARC заключава недвусмислено, че консумацията на преработено месо причинява рак на дебелото черво.


Риба в кутии. Срокът на годност на тези риби е изключително кратък, затова стоят в зехтин или някакво друго олио, което ги държи годни. Ако рибата е оставена в саламура, то има голям шанс към нея да е добавен и хексаметилентетрамин – химично вещество, забранено в много страни.


Червен боб. Той може да ни навреди, ако не е приготвен правилно. Ако не варите боба достатъчно дълго, може да стане отровен, защото в него се съдържат много естествени токсини. Хубаво е преди варене да се накисне във вода за няколко часа и след това да се вари.


Картофен чипс. Той е истинска токсична бомба за тялото ни. Съдържа големи количества натрий и нездравословни трансмазнини, но и канцерогенен акриламид, който се образува в чипса в резултат на неговата специфична термична обработка! Редовната консумация на картофен чипс увеличава риска от развитие не само на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, но и на ракови заболявания.


Предварително опаковани сладкарски изделия. Растителните масла като цяло са полезни за хората, но тяхното индустриално втвърдяване ги прави изключително вредни храни за нашето здраве. Хидрогенираните растителни масла повишават концентрацията на лошия холестерол в кръвта и намаляват нивото на полезния. Предварително опакованите бисквити, вафли, мъфини и други съдържат огромни количества хидрогенирани растителни масла, които са източник на трансмазнини.


Бял хляб. Той е лишен от полезните вещества, които се срещат естествено в суровините. Това са чисти калории без никакви ценни хранителни вещества. Поради индустриалната си обработка белият хляб може да се класифицира като бързо усвоими захари с висок гликемичен индекс, консумацията на които е свързана с бързо изхвърляне на инсулин в кръвта и с реактивна хипогликемия. Яденето на бял хляб е по-лошо от яденето на кубчета захар. Той бързо повишава концентрацията на глюкоза в кръвта, като нарушава сериозно работата на панкреаса. С течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече