Аферата „Барселонагейт” се точи вече 8 години

0

Граждани подават първият сигнал, че Бойко Борисов е позлатил самотната майка Борислава Йовчева още през 2015 г.

Предложение за сваляне имунитета на Бойко Борисов заради събрани данни, че е участвал в схема за пране на пари е изпратил прокурор от Софийска градска прокуратура до началника си Иван Гешев. В информацията изрично бе уточнено, че става дума за делото „Барселонагейт”, в което се изяснява как моделката и „Мис Бикини” за 2006 г. Борислава Йовчева се сдобива с огромна къща и лъскав бутик за 4 млн. евро в каталунската столица, малко след като през 2012 г. ражда дъщеря си Ема, чийто баща се води неизвестен. Медийни публикации свързват красавицата и детето с Бойко Борисов, но той винаги е отричал да е татко на Ема. Борисов се кълне и че никога не е имал имот в Барселона.

Депутати от ГЕРБ и коалицията „Продължаваме промяната” – „Демократична България” моментално обвиниха прокуратурата в целенасочена атака срещу бившия премиер. Нейната цел била да се осуетят преговорите за съставяне на кабинет с втория мандат и предизвикване на предсрочни избори, при които президента Румен Радев ще продължи да управлява безконтролно. Защитниците на Борисов припомниха, че разследването по аферата „Барселонагейт” от 8 години

отлежава из прокурорски чекмеджета

и бе активирано едва след като от ГЕРБ поискаха отстраняването на Иван Гешев. Апропо, няколко седмици по-рано, когато бившите управляващи нямаха нищо против Гешев, той обяви, че разплитането на случаят няма как да приключи до края на годината, заради неизпълнени съдебни поръчки от партньорски служби. Е, оказа се, че щом се налага, нещата могат рязко да се забързат. Така в случай, че имунитетът на Бойко Борисов все пак бъде свален, може да видим финала на аферата „Барселонагейт”…
По информация на „Уикенд” първите сигнали до прокуратурата са подавани още през 2015 г. Освен излелите се като златен дъжд над 4 млн. евро върху самотната майка Борислава Йовчева, авторът им обръща внимание и на внезапният възход в кариерата на брат й – футболистът Станко Йовчев. За него се твърди, че няма голям спортен талант, но буквално от нищото, след турне из куп второразрядни тимове, е привлечен в ЦСКА. При червените Йовчев е дълбока резерва, но пък получава огромна заплата, за изумление на съотборниците си. Така или иначе, сигналите срещу сестра му от това време потъват в дълбоките прокурорски чекмеджета, а за тяхното съществуване по това време знаят много малко хора.
Случаят с моделката за първи път става публичен през 2016 г., след появата на прословутите записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. На тях Янева споделя на своята колежка, че Борисов е купил къща в Барселона за 1,5 млн. евро за жена, към която има „положително отношение”. Името й обаче остана неизвестно.
През 2018 г. на страницата на Фейсбук-групата „Да спрем разграбването на България” се появи видео, в което се твърдеше, че ползвателката на къщата в Барселона е манекенката Борислава Йовчева. Анонимните автори

показаха и снимки на вилата,

която е в един от най-баровските квартали на каталунската столица. Авторите на анонимното разследване изясниха чрез документи, до които са се добрали, и как точно Йовчева се е сдобила с имота. Описана бе и схемата, през която милионите стигат до моделката и баща й Георги Йовчев. Накратко, през 2012 и 2013 г. Борислава и татко й изведнъж стават управители на две фирми в Барселона, чиито сметки набързо са захранени с огромни суми от анонимни офшорки. Малко след това, първата фирма на фамилия Йовчеви става собственик на фамозната къща в Барселона, в която „Мис Бикини” живее заедно с дъщеря си, баща си и майка си. Втората фирма е използвана за да финансира с 2,3 млн. евро откриване на бутик в центъра на Барселона. В него ексклузивно се продават дрехи на известна модна марка. Всеки ден пред магазина спира лъскавия джип на самотната майка Борислава Йовчева, която идва да си нагледа персонала и да прибере оборота. За броени часове видеото бе гледано стотици хиляди пъти, а след сигнал, придружен с още документи от евродепутатката Елена Йончева, прокуратурата започна разследване. Междувременно Бойко Борисов за пореден път се закле пред журналисти, че няма нищо общо с красивата моделка.
Както можем да се досетим, от започналото разследване у нас не излезе нищо, освен че авторката на сигнала до прокуратурата Елена Йончева набързо стана обект на огромен интерес от прокуратурата. За това колко са сериозни „разкритията” срещу нея за финансови злоупотреби говори факта, че Европейският парламент отказа да и свали имунитета по искане на българската прокуратура. Колегите на Йончева подкрепиха доклада на специалната комисия, който излезе със заключение, че разследването срещу нея е политически мотивирано, а целта е да се навреди на политическата й дейност. Междувременно аферата „Барселонагейт” отново потъна из многобройните прокурорски чекмеджета.
Надеждите на държавното обвинение, че

случаят ще затихне на принципа „всяко чудо за три дни”

така и не се сбъднаха. Скандалът избухна отново с пълна сила в началото на 2020 г., след като в испанския вестник „Ел Периодико” излезе обширен материал на челно място, озаглавен „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиера на България”. Авторите на статията обявиха, че каталунската полиция разследва Борисов за съпричастност към международна схема за пране на пари, целяща да облагодетелства моделката Борислава Йовчева, която е възможно да има дете от него.
Междувременно в свое разследване журналисти показаха, че „Мис Бикини” вече не е самотна майка. От техният материал се разбра, че Йовчева се е бракувала за хотелиера на преклонна възраст от Приморско Йордан Христов, който е и първи собственик на фамозната къща в Барселона. Авторите на материала припомниха, че Христов е съдружник с бизнесменът от Банкя Иван Саздов, който е близък приятел и треньор по тенис на Бойко Борисов. На въпрос от журналистите за връзки с Борисов, съпругът на „Мис Бикини” отвръща лаконично, че от познанството си с лидера на ГЕРБ имал само ядове. Преди да прекрати разговорът си, Йордан Христов хвърля и бомбата, че детето на Йовчева не било негово. Защо тогава е взел за своя съпруга самотната майка Борислава и чрез фирмите си е налял в нейната издръжка милиони евро, така и не се разбра.
Докато скандалът с испанската публикация за пореден път набира скорост у нас, Борислава Йовчева си плюе на петите. Къщата в Барселона е продадена, а луксозният бутик затворен. Интересно е, че фирмата зад магазина е купена от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ. Ден по-късно тя я препродава на съпругата на Светослав Спасов, който е бивш съветник на премиера Бойко Борисов, и се хвали като негов личен астролог.
Опитът на

„Мис Бикини” и малката Ема да изчезнат безследно

е неуспешен. Миналата година от интервю на Ивайла Бакалова се разбра, че обявената за любовница на Бойко Борисов и общата им дъщеря са се преселили в Дубай. Бакалова, за която няма никакво съмнение, кой е бащата на Ема, разказа, че е съдействала на Борислава Йовчева при намиране на жилище в емирството и записване на хлапето в елитно училище.
След статията в испанският вестник „Ел Периодико” от 2020 г., българската прокуратурата за пореден път обяви, че започва сериозно разследване по случая. През следващите 2 години така и не се разбра какво точно са свършили родните власти. На многобройните запитвания от журналисти, единственият отговор бе, че се чака информация от испанските власти, която все не идва. Подобно обяснения даде и главния прокурор Иван Гешев на изслушване в Европейския парламент. Едва след като от случая се заинтересува и Брюксел, нещата у нас се раздвижиха. В началото на 2022 г. от прокуратурата се похвалиха с получен от каталунската полиция 26-страничен доклад с констатации за предполагаемо престъпление – международно пране на пари на стойност над 5 милиона евро. В него в почти прав текст се казва, че именно бившият премиер Борисов е обединяващото звено между всички лица, замесени в установената бизнес мрежа в Испания, благодарение на която бившата „Мис Бикини” Борислава Йовчева живее в луксозна къща в Барселона, кара бяло „Порше Маган” и управлява луксозен бутик в централната търговска част на Барселона. Къщата е закупена за около 3 млн. евро през март 2013 г., когато дъщерята на Йовчева е на по-малко от година, става ясно от документа.
Освен доклада, испанските власти изпратили у нас и още 219 страници документи по аферата. Българската прокуратура се похвали, че междувременно е успяла да приключи 90% от разследването и след превода на документите ще се произнесе

замесен ли е Бойко Борисов в пране на пари.

Няма спор, че 219 страници не са малко, но пък и една година да се превеждат си е прекалено много. За зациклилият превод се разбра от информация на държавното обвинение, малко преди ГЕРБ да призове за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Приключването на превода също нямало да е края на разследването, допълниха от прокуратурата. Предстояло назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, и едва след нея можело да се мисли за евентуално повдигане на обвинения.
Няколко седмици по-късно нещата явно са други. Мотащите се цяла година преводачи най-после са си свършили работата, а готовата счетоводна експертиза вече не е нужна, за да се поиска имунитета на Бойко Борисов. Междувременно започнаха и разпити на хора, имащи отношение към прехвърлянето на милионите към манекенката. Първи за обяснения бе извикан бизнесмена Александър Сталийски, близък приятел на Бойко Борисов, а след него показания даде ексшефа на „Лукойл” Валентин Златев. Името му се появи в разследването „Барселонагейт”, след като се появи информация, че въпросната къща в Барселона е купена чрез негов служител. В сряда на разпит бе призована и Ивайла Бакалова, която не крие, че в миналото е подържала приятелски отношения със самотната майка Борислава Йовчева.
„Този случай е очевиден за всички в цяла България. Мисля, че знам достатъчно, както и други хора знаят достатъчно, но ги е страх да говорят”, обяви на влизане в прокуратурата Бакалова. Самата тя допълни, че вече е получавала заплахи за живота си, но не се страхува да говори. Отказала е и охрана от МВР. Първи, разбира се, обяснения даде експремиерът Бойко Борисов, който за пореден път се закле, че няма нищо общо с Борислава Йовчева и детето й.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече