Съдът реши: Станалата доктор с плагиатство Везиева да запази научната си степен!

0

Станалата доктор с плагиатство в особено големи размери бивша министърка Даниела Везиева да запази образователно-научната си степен въпреки преписването, постанови Административният съд в Русе.

Той не оспорва плагиатството – установено от единствения легитимен орган, който може да направи това: Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката. Съдия Вилиана Върбанова обаче заключава, че зам.-министър не може да разпореди извършването на проверка за плагиатство (нищо, че законът не го забранява), че това може да стори единствено министърът и така обезсилва всичко последвало от заключенията на КАЕ.

Въпросният зам.-министър отговаря за висшето образование и е оправомощен със заповед на министъра да възлага именно такива проверки, но съдът опонира, че министърът не е имал правото да прави това.

Съдът хвърля сянка на съмнение и върху правомерността на самото решение с интересен аргумент. Правораздавателят приема, че щом някой си е позволил да призове публично Везиева сама да се откаже от получената с плагиатство докторска степен, значи той се намира в… конфликт на интереси, цитира Оффнюз.

Отправилият призив е проф. д-р Николай Слатински – един от арбитрите, определени от Комисията по академична етика проверят за плагиатство труда на Везиева. Според съдийката неговите публични възмущение и призив са опорочили цялото решение на КАЕ и то трябва да се отмени.

С тези и други аргументи съдия Върбанова отсъжда в полза на жалбоподателката Везиева – министър на икономиката във второто служебно правителство с премиер Стефан Янев (септември-декември 2021 г.), назначено от президента Румен Радев.

Съдът отменя заповедта на началника на Националния военен университет „Васил Левски“ (където Везиева става доктор) от 23 септември 2022 г., с която се отнема докторската ѝ степен, а дипломата ѝ се обявява за невалидна.

Заповедта на началника на НВУ е издадена по искане на министъра на образованието и науката (тогава той е настоящият ротационен министър-председател Николай Денков) на база доклада на КАЕ, според който Везиева е безспорен плагиат (не само Слатински, всички арбитри установяват това).

Съдебното решение в полза на Везиева от 17 май 2023 г. поставя военния университет в патова ситуация. По закон началникът му е длъжен да отнема докторските степени, придобити с плагиатство. Заповедта му е изрядна и цели изпълнение на това законово изискване, но се отменя заради друга заповед – на зам.-министър на образованието към КАЕ да извърши проверка за плагиатство. Тази първа заповед обаче изобщо не е предмет на оспорване по делото, а съдът отхвърля искането да конституира Министерството на образованието като заинтересована страна. Така нито МОН може да се защити, нито това може да стори началникът на военния университет.

Историята

На 8 юни 2018 г. Везиева защитава дисертационен труд в професионално направление „Национална сигурност“ на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“ в НВУ и придобива образователно-научната степен „доктор“.

На 24 ноември 2021 г. до министъра на образованието и науката е депозиран сигнал от проф. д.н., инж., полк. (о.з.) Стойко Д. Стойков, също от НВУ. В него той твърди, че 171 от 180-те страници от дисертационния труд на Везиева са преписани от други автори, т.е. 95%.

Професорът посочва, че 125 от тях са от дисертацията за доктор на науките на научния ѝ ръководител (също доказан плагиат) Венелин Терзиев в професионално направление „Социални дейности“ в Бургаския свободен университет. Терзиев я е защитил пет месеца преди Везиева – на 17 януари 2018 г.

Други 36 страници – пише проф. Стойков – са взети от:

– http://sesba-project.eu/bg/research-bg; http://esc.bg>analiz_socialno-predpriatie_podpisan;

– платформа социалната икономика в България – http://wp.flgr.bg>wp-content>uploads>2016/05;

– 5 страници са преписани от анализ на проф. д-р Л. Д. на тема „Социалното предприятие и социалното предприемачество“ – София, 2013 г.;

– 5 страници са взети от Платформа за развитие на социалната икономика в България.

За разпореждане извършването на проверки по такива сигнали тогавашният министър на образованието, вече ротационен министър-председател, Николай Денков е оправомощил със заповед заместничката си професор Генка Петрова-Ташкова.

Тя разпорежда проверка по допустимостта на сигнала със заповед от 26 ноември 2021 г. Извършват я двама служители от дирекция „Висше образование“ на МОН. Резултатите (видно от протокол от 3 декември 2021 г.) сочат, че сигналът е подаден от заинтересовано лице, че той отговаря на условията за допустимост и следва да се провери от КАЕ.

На тази база зам.-министър Петрова-Ташкова възлага с нова заповед проверка по същество на Комисията по академична етика (КАЕ).

КАЕ следва да определи арбитри и в 30-дневен срок да се произнесе. Допустимо е срокът да бъде удължен с 30 дни, което се случва. На 4 февруари КАЕ определя четирима арбитри. Тяхната задача е да анализират дисертационния труд и да се кажат има ли плагиатство в него.

Становищата им са смазващи. От тях всеки претендиращ да е автор и с останала съвест би имал пълното основание „да потъне в земята от срам“.

Арбитър №1 – доцент доктор инженер с инициали Х. А. Д. – заключава, че плагиатството е 86,6%. Става въпрос за копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните – уточнява Х. А. Д. в становището си от 16 март 2022 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече