Гешев и Радев в таен заговор

0

Президентът Румен Радев и главният прокурор Иван Гешев са в таен заговор след последните трусове в държавата, показа проучване на ,,Галерия“.

Двамата имат nълно единомислие както по новия кабинет на акад. Денков, така и по отношение на бившия премиер Бойко Борисов. Наред с това и двамата паралелно недолюбват Кирил Петков, за когото прокуратурата предложи на Гешев да му поиска имунитета.

Това о6яснява защо главният прокурор коренно промени отношението си към Радев.  

В последните дни президентът си позволи открита атака срещу „Продължаваме промяната“ и до- като им връчваше мандата за съставяне на правителство го нарече „компрометиран“. Държавният глава явно вижда в Гешев съмишленик, когото може да ползва в борбата си както с „Промяната“, така и с  Борисов. Главният прокурор пък напада Борисов кога завоалирано — с намеци за шкафчета, кога директно, от поне две седмици. В понеделник, когато ВСС обсъждаше  искането за предсрочното му освобождаване Гешев заяви:  „Връщаме се към едни други години. Вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в момента в страната? Да защитят един бивш министър-председател, може би Борисов, и да превземат съдебната власт?“.

Отстраняването на Гешев е дълга процедура, която „Галерия“ детайлно описа. Ако ВСС гласува „за“, освобождаването не става веднага. Съветът изпраща до президента предложение за освобождаване и последната дума ще е на Румен Радев, припомнят конституционалисти. Ако обаче той подпише указ, Гешев сдава поста в същия ден.

Припомняме, Радев и Гешев имат дълги и сложни взаимоотношения, въпреки че напоследък са заровили томахавката. През 2020 г. главният прокурор прати в президентството полиция, прокурори и въоръжени служители от Бюрото по защита. Те тарашиха офиса на държавния глава да търсят документи.

Акцията стартира след изтекъл запис с глас, подобен на този на Радев, в който бивш служител го уведомява, че „разпитват за Деси“.

Доказателства президентът да е извършил нещо нередно, тогава не бяха открити или поне не бяха оповестени. След операцията Иван Гешев в типичния си монологичен стил обяви, че ще пита Конституционния съд има ли право да арестува държавния глава. Зарече се дори да чака да изтече мандатът, за да арестува „лицето Румен Радев“. Именно след това мероприятие Радев излезе пред президентството с вдигнат юмрук и извика: „Мутри, вън!“. Юмрукът и „мутрите“ влязоха в политическия фолклор, но днес ситуацията е коренно различна. Както се казва, няма вечни приятели или врагове, има вечни интереси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече