Глас народен: Военният Радев изглежда жалък в своето властолюбие

0

След началото на агресията на Русия над Украйна настъпи поредното разделение в българското общество между хората, възмутени от подлото нападение, и другите, бранещи някакви русофилски чувства от миналото.

Да, Русия ни освобождава от турско робство, но това съвсем не става в духа на пропагандата, налагана ни в исторически план по време на социализма. Просто по време една от многобройните руско-турски войни се случва и нашето освобождение. Разбира се, не бива да се омаловажава фактът и затова българският народ е изградил множество паметници в памет на загиналите руски войници. Не бива да се отрича и другият факт, че същата тази Русия многократно след това застава на антибългарски позиции. И така през целия следосвобожденски период, като се почне от Вазовото „Здраствуйте братушки“, та до днес продължават вълните на това българско русофилство.

Но когато Русия е агресор, когато руши чужда държава и избива невинни хора, това не може да бъде пренебрегнато. Особено неприятно впечатление правят партиите БСП и Възраждане със своите русофилски крайности. Към тях може да се присъедини и президентът, избран с гласовете на градската десница. И това сякаш е най-големият грях на градския умно красивитет, които направиха възможно най-голямата политическа грешка.

Поведението на Радев при връчването на мандата е не само скандално. То е и комично. Ограниченият военен, който се опита да скръцне със зъби на академика, изглеждаше жалък в своето властолюбие.

А пък онези, които искат да съдят политиците от Промяната за национално предателство, да се замислят за ролята на руския генерал от службите Решетников за посочването на Радев за кандидат на БСП за президент. Ако кирчовците и кокорчовците се допитат до американското посолство за шефовете на службите, какво да кажем за президента, посочен от руснаците като техен избор. Така че да спрем да се замеряме с филството и фобството, защото май всички са замесени по един или друг начин с чуждите влияния.

А политическото безвремие в България, продължителната липса на редовно правителство, безплодните парламенти, ниската избирателна активност, умората и досадата в обикновените хора са в полза на руснаците. Така техният човек управлява страната, а това не е изборът на мнозинството български избиратели.

Тодор Стоименов, Стара Загора, за „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече