Как Мая Манолова стана „сестра Галева”

0

Босовете работят в тясно сътрудничество с бившата жена на ген. Атанас Атанасов

След като успешно завоюват своите ниши в бизнеса, умелата ръка, която направлява Пламен Галев и Ангел Христов, постепенно ги насочва и към политическа дейност. Първата стъпка е да изпратят свои съветници в общината в Дупница, в която още от 90-те години се налагат като местни феодали, които раздават бизнеси, подвизават се като ктитори на църкви, помагат на болни, вярно и със собствени пари, но обикновено и като изискват от местни богаташи да направят щедри дарения, писа „Уикенд“.

Да припомним, че в онези години Мая Манолова си спечели прякора сестра Галева, защото беше скъп гост на годишния отчет на кметството в Дупница, поставено под тоталната зависимост от „братята”. По онова време те са консултанти на кмета Атанас Янев, чрез т.нар. Консултативен съвет. Тази структура е опит, при това много успешен, да се легитимират като местната власт. Прокуратурата прави проверка дали този съветът е легитимен и – каква изненада! – излиза със заключение, че е напълно законен, при това създаден с решение на Общински съвет в Дупница от 23 декември 2008 г. Въпросният съвет подпомагал със съвети и решения кмета. „Не сме само двама човека, в съвета са хора като проф. Драган Бобев. Не сме само двама идиоти, както се опитват да представят съвета пред широката общественост” – коментира работата на кметските консултанти Ангел Христов.


Факт е, че „братята” по това време вече не са онези свирепи „мутри под прикритие”от 90-те години, а „благотворители”, както ги определят напълно сериозно жители на с. Ресилово. Като консултанти на кмета те започват огромно строителство в Дупница – правят ремонти и санират училища и детски градини, по европроекти изграждат парк „Рила” и обновяват градската градина. Самият Ангел Христов обясняват: „Предишните управляващи от ляво и от дясно нищо не помръднаха в града. Ето сега идват двама тъпанари, мафиоти, бандити и със същия ресурс правят в пъти повече само за една година, отколкото те за цели мандати. Освен това досегашните управници са обичали и да „пощипват”.” Думи, които показват защо двамата бивши антимафиоти са харесвани от мнозина в Дупница.


Любопитен момент е, че консултантите братя Галеви по проектите за обновление на Дупница работят в тясно сътрудничество с бившата съпруга на ген. Атанас Атанасов – Анелия. „Тя ни свърза с „Панел груп”, американска фирма, която се занимава с недвижима собственост – разказва Ангел Христов. –  Те искат да направят подробна карта на града и комуникациите в него. Да знаеш като купуваш, какво минава през парцела.” Обявяването им за издирване обаче пречи да се довърши този замисъл, както и други подобни.


Факт  е обаче, че братя Галеви по един или друг начин няколко години преди да потънат в нелегалност, си спечелват много симпатизанти сред местното население. В Дупница цари ред и спокойствие, няма кражби на коли, няма наркопласьори – нещо познато от историята и на други градове, управлявани от мафия. Затова, когато над Галев и Христов надвисват черни облаци, без да са покосени от „стокхолмски синдром” доста граждани пишат заявления и излизат на митинги в тяхна подкрепа. На тези мероприятия присъства и цялото местно ръководство на ГЕРБ, а също и депутати от БСП, показват снимки и видеоматериали от тогава. Все пак, когато Пламен Галев се кандидатира за независим мажоритарен депутат, не успява да спечели цялата народна любов и не влиза в парламента. Малко след това двамата с  Ангел Христов попадат в списъка на издирваните от Интерпол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече