Новият правосъден министър опитал да опрости дълговете на Васил Божков и Миньо Стайков

0

Атанас Славов искал да спре дело и срещу Цветан Василев за 2 милиарда лева

Часове след назначаването си за нов правосъден министър, Атанас Славов се превърна в поредния човек, гледан от опозицията с подозрение, че ще бори корупцията. Причината – паметливи депутати припомниха, че доскорошният депутат от ДБ е опитал със законова поправка да замрази искове на комисията за конфискация на имущество срещу мастити бизнесмени и дори избягали от правосъдието през 2021 г., писа „Уикенд“.

Тогава, с корекции на текстове от закона за КПКОНПИ, Славов предлага комисията да спре над 700 искови производства на КПКОНПИ пред първа, въззивна и касационна инстанция, водени срещу над 1600 души. Сред лицата тогава с активи за милиарди левове са банкерът-беглец Цветан Василев, Васил Божков, Миньо Стайков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, семейство Баневи и Иво Прокопиев. Само активите на Цветан Василев, който се укрива в Белград от години, са на стойност 2 милиарда лева.


Скандалът е чутовен, още повече, че на пожар тогавашните коалиционни партньори гласуват текстовете с двудневна непрекъсната работа в правна комисия – прецедент, който дотогава не е съществувал в парламентарния живот. ГЕРБ са единствените, които вдигат шум заради текстовете и опасността мафията да остане недокосната от правосъдието, но парламентът успява да приеме идеите на новия министър на правосъдието на първо четене в пленарна зала.


Това не е единственият опит на „Промяната” и ДБ да прекроят по подозрителен начин закона за работа на комисията. През април тази година бе внесен нов законопроект, който елиминираше от дългите пипала на комисията десетки сектори и оставяше без възможност комисията да отнема имущество и да разследва кадри от Българската банка за развитие, шефове на болници, началници на кабинети на министри, главни секретари, служители на ДНСК, горските и удобно оставиха възможност комисията да може да разследва за корупция и лобизъм само законопроекти, внесени от Министерски съвет, но не и тези на депутатите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече