„Сламеният човек”, на когото Румен Спецов прехвърли фирмата си с 1 млн. лв. неплатено ДДС, е готов да говори

0

Бившият културист се завърна като шеф на данъчните въпреки грандиозния скандал

Ще излетят ли калинките от високите постове в държавата, или новото правителство ще продължи да ги угоява? Този въпрос ще получи отговор още в близките дни. Засега на хоризонта се задават двама познати герои – Румен Спецов се връща в НАП, а пловдивският митничар Павел Тонев се гласи да поеме Агенция „Митници”, писа „Уикенд“.

Румен Спецов, за когото се говори, че е любимец на финансовия министър Асен Василев, отново се завръща начело на НАП, реши на първото си заседание новоизбраното правителство. От разпространената биографична справка стана ясно, че освен завидният си опит като културист и финансов експерт, той е успял да завърши и магистратура „Защита на националната сигурност” в Академията на МВР. Мотивът, с който се взема главата на досегашния шеф на приходната агенция Борис Михайлов е, че не е събрал достатъчно ДДС.


По ирония на съдбата, дупката трябва да бъде запушена от Спецов, чиято фирма „Гранекс трейдър” е част от огромна финансова измама. Към днешна дата, ДДС задълженията й вече са 1 525 382 лева. Известно е, че той предвидливо я е прехвърлил на „сламения човек” Данаил Николов. С други думи, тези над милион и половина лева никога няма да влязат в касите на НАП. От миналото лято в прокуратурата върви разследване, че е скрил данъци. Спецов обяви, че не се притеснява, защото източването на ДДС станало след като продал фирмата. Оказва се, че това не е вярно, показа проучване на „Уикенд”.


Румен Спецов владее „Гранекс Трейдър” от края на май 2015 г. до април 2016, като я купува от бургаски бизнесмен. По онова време компанията има скромни суми неплатени данъци. След като Спецов влиза в играта, ситуацията се променя. По една или друга причина, в началото на месец април 2016 г. той продава компанията на клошаря Данаил Николов, на чието име се водят десетки задлъжнели фирми. По-късно, когато избухна скандала с неплатеното ДДС, Румен Спецов се оправда, че фирмата е включена в списъка с длъжници на НАП, цяла година след като той вече няма нищо общо с нея.


Малко по-различна изглежда историята според откритите от „Уикенд” документи от фирменото досие. Ревизионният акт, който засича дълга от над 1 млн. лева ДДС, е бил готов още на 17 юни 2016 г. Това е едва месец и половина след като Спецов прехвърля компанията „Гранекс Трейдър” на клошаря. Според експерти една подобна ревизия продължава доста дълго – поне 3 месеца. Това значи, че е започнала, докато Спецов още е собственик. Според правилата на НАП той трябва да е бил уведомен още в началото на ревизията. Според финансови експерти това обяснява и паническия му стремеж да се отърве от фалиралата фирма. Следите са успешно заметени и поканата да се внесе дългът е изпратена на клошаря. Подставеното лице, разбира се, не се явява за да си получи или възрази срещу ревизионният акт. Служителите на НАП от своя страна започват процедура по принудително събиране на дължимото ДДС. В случая с бившата фирма на Спецов това се оказва невъзможно, защото и маргиналът Данаил, и компанията вече няма нито имущество, нито пари по сметките си.

Самият Данаил Николов мистериозно изчезна. Чу се, че е напуснал дома си. Тръгнаха дори и слухове, че е изпратен в Испания да бере портокали. Според някои дори бил убит. Той обаче се появи в навечерието на изборите миналата есен и даде сензационно интервю, в което обяви, че след избухването на скандала спешно е бил закаран в Сърбия от хора, приближени до тогавашния вицепремиер Асен Василев. Там живеел, като всеки месец му превеждали суми между 500 и 1500 евро, за да си мълчи. След като обаче „Промяната” паднала от власт, финансовите потоци веднага секнали. Не е ясно каква е съдбата на клетника в момента. Според източник на „Уикенд”, Данаил Николов вече се е върнал в България и е готов отново да говори. Стига, разбира се, да не запушат пак устата му с регулярни суми.

Аргументите, че събираемостта на приходите от ДДС е спаднала, с които кабинетът върна начело на НАП Румен Спецов са напълно реални, обясняват запознати. Нещо повече, заради некадърния служебен кабинет на Румен Радев държавата буквално е пред финансов колапс. Финансовото министерство обяви, че от началото на 2023 г. приходите от данък добавена стойност са намалели със стотици милиони левове, спрямо предходната година. Според финансисти, подобен спад е абсолютно необясним, освен ако през последните месеци митичният „път на копринката” не е отворил широко врати за ДДС-измами пред правилните хора. Те припомнят, че през последната година инфлацията е почти 16%, което автоматично би трябвало да повиши с поне толкова и приходите от ДДС. Странният спад е причината за първи път от десетилетия бюджетът да излезе на минус още през пролетта. Към края на април дефицитът вече е над 1 млрд. лв., а очакванията са да скочи още поне 5-6 пъти до края на годината. Това значи, че държавата ще е принудена да тегли огромни заеми за да запуши дупките. За повишаване заплати и социални плащания и дума не може да става.

Огромна роля в запушването на бюджетната дупка се пада и на Агенция „Митници”. Там се очаква да бъде назначен отново Павел Тонев, също мъж с пребогато минало. Той беше на този пост до август миналата година. По-голямата част от кариерата му е минала в Пловдив.
Става шеф на митниците за първи път през 2013-2014 г. при премиера Орешарски. При управлението на служебното правителства на Румен Радев, оглавено от Стефан Янев, го връща отново на тази позиция. Казват, че за това ходатайствал секретарят на президента Николай Копринков.

Самият Павел Тонев минава за дясна ръка на дългогодишния шеф на Пловдивската митница Димитър Толев, който вече е пенсионер. Точно той бил ментора на Тонев в митническия занаят години наред. Да припомним, че Толев, наричан от враговете си Митьо Прасето, навремето ръководи прословутите мобилни митнически екипи, а после се връща обратно в Пловдив. Там пък ту го уволняват, ту пак го назначават и така цели три пъти, като обвиненията срещу него в злоупотреби остават недоказани. Казват, че в случая на Толев много му помогнало това, че в годините на соца е бил агент на Второ главно управление, контраразузнаването на бившата Държавна сигурност.

Толев и Павел Тонев, който в средата на 90- те години вече е шеф на бюрото в Свободната безмитна зона в Пловдив, обаче се оказват замесени в афера с контрабанда на цигари за 7 млн. лева. Скандалът е от 1995 г., а каналът е на покойният Иван Тодоров-Доктора. Като собственик на въпросните цигарите формално е посочен някой си Мохамед Салим Касем. Другият участник в далаверата е бившият келнер, станал банкер – Христо Александров, известен като Ицо Салфетката. Като управител на финансово-брокерска къща „Пловдив”, Салфетката издава 27 фалшиви банкови гаранции, които трябва да обезпечат преминаване на цигарите от летището край Крумово до митнически пункт „Дунав мост”. Износът е фиктивен, а стоката се продава на висаджийския базар „Илиенци”. След това пред съда, който гледа делото за фиктивния износ на цигарите, митничари признават, че са действали по нареждане на ръководството, като персонално визират Толев и дясната му ръка Павел Тонев. Последствия за тях двамата обаче няма. Още няколко подобни афери със стоки от Китай и Турция завършват без обвинения към шефовете, в това число и Тонев, които си затварят очите пред каналите.

Затова пък Пламен Орешарски го назначава за директор на митниците. Служебният кабинет начело със Стефан Янев го поставя начело на Агенцията за втори път. Ето че сега Тонев като един същински феникс възкръсва за трети път начело на митниците.

И това назначение се случва, въпреки че през 2008 г. бившият зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов-Рилския казва в СРС-та, че някой си Павел, началник от митниците, дава коридор за нелегалния внос на бандероли от Турция за една от най-големите алкохолни фирми в Пловдив. Медиите пишат, че това е Павел Тонев, има и публикации за чадъра, който той разперил над Георги Самуилов, собственика на петролната рафинерия „Инса” в град Раковски. Твърди се, че Тонев нареждал на подчинените си или да не инспектират горивата на Самуилов, или на проверките да се пращат само доверени служители, които имат готовност да подменят пробите.
Официалното разследване на тези скандални твърдения, оформени като сигнали до Министерството на финансите и прокуратура, също не е известно да е ударило Тонев по някакъв начин, поне няма такава официална информация. Все пак е съкратен тихомълком, а регионалната дирекция в Пловдив, на която е шеф по времето на тези афери с бандероли и горива, е преструктурирана.

Криминалната хроника е записала и други контрабандни схеми, които се въртят от подчинени на Павел Тонев. Той всеки път се оправдавал, че нищо не е подозирал. Неизменно обаче митничарите, забъркани в тях, признават, че са действали по указания от горе.
Инспекторатът на Финансовото министерство в крайна сметка прави разследване, от което Павел Тонев няма как да се измъкне. Поводът е банкова гаранция, която подписал в полза на „Тойота Тиксим” за 30 000 лева, а компанията дължала над 100 000 лева. Управител на клона на „Тойота Тиксим” в Пловдив е съпругата на Павел Тонев – Ваня, което обяснява тази благосклонност. Той обаче две години мълчал, че е в конфликт на интереси заради ангажиментите на жена си към фирмата, която работи с митниците. За аферата е докладвано на Пламен Орешарски, тогава министър на финансите. Въпреки това Тонев остава на поста си, а е уволнен митничарят, който подава много подробен сигнал за неговите схеми.

Да припомним и още нещо. Когато се разбра, че Павел Тонев е изборът на служебното правителство за митнически шеф, най-случайно в столична пицария се бяха срещнали президентският секретар Пламен Узунов, бивш пловдивски кадър на МВР, и видния митнически шеф от резерва Петко Петков.

Какви ли срещи ще се окаже, че е имало и сега?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече