ВСС гласува „за“ отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор

0

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Иван Гешев от поста главен прокурор с 16 гласа „за“, 4 гласа „против“.

Само две заседания трябваха на ВСС, за да освободи главния прокурор Иван Гешев. Той не присъства на освобождаването си, тъй като замина за Страсбург.

Първото заседание на ВСС по отстраняването на Гешев продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция „Публична комуникация“ към администрацията на главния прокурор. Днес бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече