Румен Гайтански – Вълка иска общината да откупи дела му в къпалнята „Мария Луиза“ или да го обезщети с „равностоен имот“

0

Мажоритарният собственик на къпалнята „Мария Луиза“ Румен Гайтански – Вълка предложи на Столичната община да изкупи дела му в къпалнята „Мария Луиза“ или да го обезщети с равностоен имот, писа tribune.bg

Предложението е изпратено до дружеството „Софийски имоти“.

Пред БТА председателят на Съвета на директорите на общинското дружество Полина Витанова заявява, че преди около месец е създадена работна група със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, която трябва да разгледа възможностите Столичната община да си върне къпалнята.

В писмото си Румен Гайтански не е посочил конкретна сума или имоти, с които иска да бъде обезщетен.

Преди година акционерното дружество „Парк Мария Луиза“ покани журналисти на територията на къпалнята и обяви, че възнамерява да я възстанови в нейните реални граници. Дружеството внесе заявление за издаване на виза за проектиране. Главният архитект на София я издаде като разреши само основно обновяване и модернизация на лятната къпалня, без да се допуска ново строителство.

В началото на тази година заради нерегламентираната сеч на 20 дървета на територията на къпалнята кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Столичната дирекция на вътрешните работи и прокуратурата. Фандъкова наложи на собственика на „Парк Мария Луиза“ глоба в размер на 100 хил. лв., тъй като от Столичната община са установили освен изсечени дървета и изкопни насипи, и изкореняване с цел заличаване на уликите.

В началото на този месец стана ясно, че проектът за реконструкцията на къпалнята „Мария Луиза“ е върнат от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) поради параметрите на предвиденото надстрояване и дострояване.

Вероятното липсата на движение е именно заради намеренията теренът да бъде продаден или заменен. Топката сега е в полето на Столичната община, която трябва да помисли как ще продължи сагата с апетитната, но занемарена къпалня в най-големия столичен парк.

Комплексът е окончателно затворен от 2005 г. Той е на площ от 35 264 кв.м. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече