С надежда за дълъг живот на кабинета: Премиерът Денков изпроси благословията на патриарха

0

Кабинетът на ПП и ГЕРБ се надява на дълъг живот, след като дядо Неофит подари Библия на всеки министър

Само седмица, след като беше избран за премиер на коалиционния кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, акад. Николай Денков побърза да отиде в дома на патриарх Неофит и да получи божията благословия за себе си и за правителството. Така уважаваният учен даде знак на Българската православна църква, че се извинява от името на неговата формация „Продължаваме промяната”, чийто лидер Кирил Петков пренебрегна многократно патриарха и обиди църквата. Поради което дядо Неофит не се срещна официално нито веднъж с Петков, когато той беше премиер, писа „Уикенд“.

Самият акад. Денков знае колко важно е в случая правителството и той като премиер да получат благословията на Светия Синод, тъй като това е символен знак, че патриархът пожелава Божията благодат да бди над този трудно съставен кабинет, който обаче има да свърши много работа. Според източници на „Уикенд” инициативата на Денков да пожелае първата му важна среща след като беше избран за премиер да бъде именно с патриарх Неофит, е била подсказана и от новите им коалиционни партньори от ГЕРБ. Както е известно, лидерът на партията Бойко Борисов винаги е проявявал и проявява голямо уважение към църквата и към патриарха и по времето, когато беше министър-председател, и докато беше в опозиция.


Търсещите символика в политиката и религията смятат, че въпреки многобройните скандали около него, лидерът на ГЕРБ успя да оцелее на „Дондуков” 1 близо 10 години, благодарение на близостта си с църквата и с факта, че винаги проявяваше уважение към владиците и отпускаше пари за храмове и манастири. Нещо, което Кирил Петков не направи, а дори като премиер повиши тока на църквата и я накара да плаща по-високи сметки. Освен това съпредседателят на „Промяната” бе първият и единствен засега премиер, който не покани патриарх Неофит на клетвата на правителството в Народното събрание в средата на декември 2021 г.


Харвардският възпитаник се сети за Негово Светейшество едва три месеца по-късно и прати писмо, че иска среща с него. Такава обаче му беше отказана и нито той, нито оглавяваният от него кабинет бяха благословени от патриарха. Дядо Неофит всячески избягваше срещи с Кирил Петков дори на големите християнски празници Коледа, Великден и Гергьовден. Макар че на една от тържествените литургии в „Свети Александър Невски” патриарх и премиер се засякоха и Петков въодушевено побърза да се похвали в социалните мрежи, че е имал среща с Негово Светейшество, от Синода побързаха да уточнят, че такава среща не е имало и това е било случаен разговор между патриарха и миряни, какъвто Неофит не отказва на хората, дошли на празника в храма. Синодът дори отказа поканата от Кирил Петков да бъде ползван миналата година правителственият самолет за полет до Йерусалим, откъдето да бъде донесен Благодатният огън за Великден. Тогава владиците казаха, че имат от свещения огън и тук не желаят да ползват самолета.
Сега „старчето” от БАН даде да се разбере, че уважава Българската православна църква и отиде на крака при „синодалните старци” веднага след като се закле като премиер. Той благодари на дядо Неофит за приема и изказа доброто отношение на правителството към мисията и делото на Българската православна църква както в миналото, така и в настоящето.


А църквата от своя страна показа, че приема протегната ръка и се отнася благосклонно към новото правителство, като патриархът покани акад. Николай Денков в личните си покои в Софийската света митрополия, а не в официалния си кабинет в Синода. Това бе възприето като изключителен жест на добра воля от дядо Неофит лично към новия премиер и правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Срещата пък случайно или не се състоя на 13 юни – рождения ден на Бойко Борисов. На всеки свой личен празник той винаги отива на църква, а докато беше премиер обикновено или получаваше на този ден благословията на патриарха или на някои от владиците. Дори когато беше в Правителствена болница Негово Светейшество отиде на крака да го види.
Патриарх Неофит подари Библия на премиера Николай Денков с пожелание в трудни моменти да намира в нея отговори на важните въпроси. Същият дар ще получат всички министри в правителството с пожеланието „На Многая лета”, с което макар и неформално църквата пожелава успешен мандат на правителството на Николай Денков и Мария Габриел.


Дядо Неофит е направил още един жест съм премиера от ПП – благословил го е два пъти – веднъж седнал, след което е станал и отново е дал своята благословия, научи „Уикенд” от свои източници в Синода. Премиерът ще се срещне и с представителите на мюсюлманското и еврейското вероизповедание у нас в знак на религиозна толерантност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече