Бойко на нож с Кирил и Асен за губернаторите

0

ГЕРБ натиска за свои хора по области, воюва се за изборите

Вълната от оставки на областни управители преди официално да бъдат сменени с кадри на новото управление предизвика истинска тиха война в партньорите от управляващата коалиция, научи „Уикенд”. Губернаторите почти до един хвърлиха оставки сами, преди новото правителство да успее да се договори помежду си как да разпредели квотите на губернаторите в страната. Единствен областният управител и най-нов герой в клипа на Гери-Никол – Людмил Веселинов отказа да си тръгне, но останалите вкупом напуснаха общините си и оставиха ГЕРБ и ПП-ДБ на прага на сериозна разправия.

Назначенията на областните управители били изключително важни за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и приоритет на фона на идващите местни избори, и партията му категорично не искала хора на Петков и Василев да заселят кабинетите на напусналите в големите градове, научи „Уикенд”. ГЕРБ вече дори опипвали почвата как коалиционните партньори ще приемат техни кадри да се върнат на бял кон в управите, като пръв бил Емил Кехайов, който щял да заеме поста в Благоевград, разказаха депутати. От „Промяната” и ДБ обаче не искали да пуснат кокала за контрол над вота така лесно и напирали да сложат навсякъде свои назначения, което разпалило истинска война в редиците на формациите. За всяка партия областния управител от нейната квота е печалба, тъй като губернаторите изнасят на гърба си почти целия изборен процес, контролират работата на районните избирателни комисии и ако са лоялни, преглъщат много от хората, пратени от партийните централи в тях или си затварят очите за злоупотреби, купуване на гласове и дори не подават сигнали за такива на МВР. Постовете на губернаторите, които се заемат от кадри на новите правителства, са и често вратичка към други формации да упражняват контрол над изборите или да се сдобият с власт, както стана през 2017 г., когато на постовете, отредени от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков изненадващо се намърдаха стари номенклатури от БСП, НДСВ и Първановата АБВ.


Този път обаче ГЕРБ и ПП няма да допуснат друга партия дори да се приближи към апетитните кресла, а коалиционните партньори трескаво се чудели кой град как да бъде разпределен. Борисов настоял негови кадри да се върнат обратно в големите райони, където ГЕРБ има стабилни структури или точно обратното – където се очаква местните избори да доведат до провал на партията. Такъв район е Бургас, където кметът Димитър Николов няма да се яви отново в битката за кметско кресло заради промяна в устава на ГЕРБ, ограничаваща броя мандати и дори се говори, че партията ще се срине в проценти, тъй като щял да се яви като независим.
Проблем е и столицата, където купуването на гласове не е така усилено, както в провинцията, но отново ГЕРБ нямат силен коз, който да извадят на мястото на Йорданка Фандъкова. ПП пък почти никъде нямат структури, а ДБ така и не успяха да прескочат жълтите павета като рейтинг, за да стигнат до цялата страна за стабилни проценти, и двете партии са по-настървени и от ГЕРБ именно техни кадри да застанат начело на областните управи в страната. „Промяната” вече е имала свои хора в губерниите, но масово като заместници на управителите и успя да се уреди само с 8 челни места. Титулярите поеха Габрово, Ловеч, Плевен, Ямбол, Стара Загора, Силистра, Шумен и Перник. Говори се, че имената ще са абсолютно същите, а които са били вицета ще отидат начело, тъй като „Промяната” не са разширили кадровия си потенциал, а напротив – мнозина, дори от депутатите на партията избягаха и вече започват свои нови проекти като Радостин Василев и Иван Христанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече