Затварят плажовете в България – идва епидемия от холера и хепатит по бреговете на Черно море?

0

Взривеният язовир „Нова Каховка“ проваля туристическия сезон, англичани и германци масово отменят резервации

Упорит слух за предстоящо затваряне на плажовете в България заради епидемия от холера, салмонела, хепатит и опасни чревни инфекции във водите на Черно море е изправил на нокти представители на туристическия бранш, пише „Уикенд“.

Според мълвата, която от няколко дни масово се разпространява сред представителите на туристическия бранш и екоактивистите, здравните власти у нас ще бъдат принудени да поставят под карантина плажните ивици заради бум от патогенни зарази, причинени след взривяването на язовирната стена на ВЕЦ „Нова Каховка“ в Одеса.


Седмица след терористичния акт на руските окупатори, здравните власти в Украйна официално признаха за многократно повишена микробиологична активност по повърхността на черноморската вода в Одеска област. Плажовете там са затворени от няколко дни, а властите издадоха заповед да не се консумира черноморска риба и други морски дарове. Унищожени са над 10 тона риба, защото проби са установили, че не отговаря на санитарните изисквания.
Екологичната инспекция в Украйна регистрира значителни промени в химичния състав на пробите от морската вода на Одеското крайбрежие още на 10 юни. Солеността на водата там е почти три пъти по-ниска от нормалната, а съдържанието на желязо е цели 5 пъти по-високо.
Проби, взети от морската вода на плажовете в Одеска област след взривяването и разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“ в Украйна, показваха наличието на салмонела, хепатит, холера и други патогени, които предизвикват чревна инфекция.


Слухът, че заразени и дори радиоактивни води от взривения язовир „Нова Каховка“ са се влели в Черно море вече масово се разпространява и в Румъния, след като властите в северната ни съседка предупредиха, че очакват черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане след около десетина дни. Упорито се мълви, че в края на месец юни всички плажни ивици в Румъния ще бъдат затворени и забранени за посещаване.


Очаква се замърсените води да достигнат до българското Черноморие в първите дни на месец юли. В социалните мрежи вече масово се разпространява мнението на екоактивисти и експерти, че заразата ще бъде докарана по Черно море до родните крайбрежни ивици и че летния сезон може дори да бъде отменен.


„Морето е чисто и всички могат спокойно да се къпят. Трябва да са спокойни, че ако се случи нещо, те своевременно ще бъдат предупредени“, обяви министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. Въпреки уверението на министъра, сред рибарите във Варненска област се разпространява слуха, че риболова в Черно море ще бъде забранен още следващата седмица, а в средата на месец юли плажовете на Север ще бъдат затворени.


„Дори опасенията за предстояща гигантска екокатастрофа в Черно море да не се потвърдят, вече има нанесени огромни щети върху туризма ни – има много отменени резервации от английски и германски туристи. Не е нужно и вие да тиражирате спекулации и да плашите хората. Може би става въпрос за целенасочена руска пропаганда, която цели да провали летния сезон в Румъния и в България“, кърши ръце хотелиер от Балчик.


Предупреждение за ужасяващи последици в Румъния и България като крайбрежни държави на Черно море обаче отправи и експертът по водите Франк Галан в интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт“. Според него вливащите се в Черно море води от взривения „Нова Каховка“ ще засегне „необратимо морската екосистема на Черно море, а последиците от екокатастрофата ще бъдат усещани десетилетия напред.


Същевременно от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) отрекоха плъзналия в социалните мрежи слух, че двата открити мъртви преди дни делфина в Поморие и край бургаския плаж „Форос“ са умрели вследствие на отровни води, влели се в Черно море от взривения язовир „Нова Каховка“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече