Няма отърване: Иван Гешев влиза в политиката

0

В петминутно обръщение към народа бившият главен прокурор Иван Гешев даде заявка, че влиза в политиката.

Той обяви, че напуска съдебната система, а като отговорни за предсрочното прекратяване на мандата си посочи политици и олигарси, които не са искали делата им да стигнат до съда.

План за отстраняването си описва в обръщението си Гешев. Започнал със законодателни промени, преминал през изтичане на информация за напреднали разследвания и „бърза и брутална“ реакция на засегнатите. Те действали по правилата на мафията – първо се опитали да го изкушат, след като не сработило – получил заплахи, които накрая преминали в действия. 

На няколко пъти в обръщението си бившият главен прокурор говори за позор, предателство и проклятие. Споменава Бог и България. И като обещава на гражданите, че няма да ги предаде, заявява, че е „с ясното разбиране, че политическите проблеми се решават с политически средства“.

„Аз направих своя избор – да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като  магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България – така, както обещах – с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно – да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество“ казва Гешев в обръщението си и обещава „няма да ви предам и няма да ви излъжа“.

По-късно днес на извънредно събрание се събира Прокурорската колегия, за да освободи три от бившите заместнички на Гешев от постовете и за да назначи първия заместник на и.д. главния прокурор Борислав Сарафов. Предложението е това да е Мария Павлова – правосъден министър в първото служебно правителство на Румен Радев и зам.-министър във всички останали негови служебни правителства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече