КПКОНПИ се отказа да конфискува 158 хил. лв. от Йончева – не били налични

0

Антикорупционната комисия е оттеглила иска си за конфискация срещу евродепутатката Елена Йончева, съобщава „Сега“.

Това се е случило преди седмица. Прекратяването е поискано и от защитата на Йончева, която цитира Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. С него беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество.

От определението на градския съд се разбира още, че КПКОНПИ трябва да плати на Йончева 1949 лв. разноски по делото. Решението на комисията да оттегли иска срещу Йончева е взето на 7 юни.

Делото за конфискация срещу Йончева беше заведено през 2021 г., когато комисията се ръководеше от Сотир Цацаров. Искът срещу Йончева беше на обща стойност 158 636 лв., формирана като сбор от сумите, теглени от банкомат и на каса от Йончева от нейни сметки, както и от сметки на дружеството „Офроуд“ ООД в КТБ.

Производството за конфискация срещу Йончева следва повдигнатото ѝ в първите дни на 2019 г. обвинение за пране на пари.

Определението на градския съд за прекратяването на делото не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд. Едва ли обаче Йончева, чиято защита също искаше прекратяването, ще оспори съдебния акт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече