Мария Габриел взима 50 000 лева пенсия на година

0

Бившият еврокомисар и бъдещ премиер получава над 2 млн. лв., за да се „преустрои” на нов пост

Над 50 000 лева годишна пенсия ще радват външният министър Мария Габриел, щом навърши 65 години. Това установи проверка на „Уикенд” в данните за възнагражденията на еврокомисарите и какво им се полага, след като напуснат поста или подадат оставка.

Мнозина се учудиха как еврокомисар Мария Габриел изостави добре платения си и престижен пост в Брюксел, за да бори злото в България под давлението на Бойко Борисов в странно конструираното „ротационно правителство”. Еврокомисарите се разписват месечно на колосални за държавата ни заплати, а отделно имат огромен бюджет за поддръжка на сътрудници, екипи, стажанти, офиси и дори безплатни полети със самолет. Габриел, която днес е външен министър и се очаква да е бъдещ премиер на страната, изостави заплата от над 238 000 евро годишно, за да спаси новата коалиция ГЕРБ-ПП. Със заплатата обаче заряза и над 25 000 евро месечни доходи за поддръжка на екип, близо 36 000 евро за жилищни разходи и малко под 8000 евро за разходи за „странични дейности”. Въпросните „странични дейности” представляват обеди и вечери, на които еврокомисарите водят лобисти, журналисти или просто приятели и пишат накрая сметката на европейския данъкоплатец, установи още „Уикенд”.


Въпреки че вече не е еврокомисар, Габриел няма да спре да се радва на финансовия поток от страна на Брюксел. След края на мандатите им, за еврокомисарите финансовите благини не спират. Бившите първи в ЕК получават над 1,2 млн. евро като „преходни” плащания, компенсации за „преустройване” и пенсия. Пенсията е 25 534 евро на година, а 3 години след напускането на поста, Габриел ще прибира на месец близо 20 000 евро за „преустройването” на новото място, пост или дори държава, както прецени самият бивш еврокомисар, гласят разпоредбите на ЕК. Преходните плащания, които се полагат на Мария Габриел при напускането на поста, пък се равняват на около 323 000 евро. Разбира се, от Брюксел са поставили условие – ако човекът заеме друга платена длъжност, няма да има право на общ доход, по-голям от заплатата си като член на ЕК. Подобно възнаграждение у нас трудно ще бъде постигнато за който и да било чиновник, на какъвто и да било пост, а и Габриел надали има повод да се тревожи – като еврокомисар бъдещият премиер се разписваше на малко под 19 хиляди евро на месец.


За сравнение, евродепутатите живеят буквално в немотия. Членовете на ЕП имат право на пенсия за осигурителен стаж и възраст след достигане на възраст от 63 години. Размерът на пенсията възлиза на 3,5% от възнаграждението за всяка пълна година на упражняване на мандат, но не повече от общо 70%. Няма български евродепутат, чийто мандат да е прекратен предсрочно, а мнозина като Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Майдел, Мария Габриел са по няколко мандата на поста, което сумарно превръща родните чиновници в Брюксел в най-богатите пенсионери в страната ни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече