Бойко Рашков, ген. Атанасов и бащата на Кирил Петков на война за службите

0

Бившият МВР-шеф с амбиции да реди свои верни хора, Петко Петков назначава зам.-министри

Луда надпревара кой да кадрува в службите цари в новото правителство. Бившият МВР-шеф Бойко Рашков, ген. Атанас Атанасов и дори бащата на експремиера Кирил Петков Петко Петков, по-известен като Татко Петко, се хванали за гушите кой да води бащина дружина в спецзвената, разказаха за „Уикенд” депутати.

Рашков, който остана в сянка и не участва в новото правителство, имал мераци да кадрува в силовите структури и да организира буквално чистка в службите от хората на Румен Радев. От ДБ обаче нямало да оставят нещата в ръцете на верния на ПП и най-вече на себе си бивш министър. Затова и генерал Атанас Атанасов остро опонирал на идеята Бойко Рашков да е ръката, която назначава кадри по ключови места, тъй като ДБ също има нужда от свои очи и уши в службите. В съперничеството обаче се намесил не кой да е, а бащата на експремиера Кирил Петков, Татко Петко, научи „Уикенд”.


Петков лобирал пред приятеля на сина си, Асен Василев, да се погрижи на поста зам.-министър в МВР да бъде назначен… гард от НСО. Кирил Ценкин бе охрана на бившия МВР-шеф Цветан Цветанов, а после пази лично и Петков по време на мандата му като премиер. От няколко дни Ценкин е вице на министър Кирил Стоянов, под чийто нос се вихрят всевъзможни идеи за издигане на хора на ПП на ключови места. Петко Петков, сам бивш агент на Държавна сигурност, настоял и директор на „Гранична полиция” да стане Антон Златанов, който изкара на поста малко под 5 часа, а след това се сети, че има лични причини, заради които не може да управлява границата и напусна.


През 2021 г. пък Бойко Рашков доказа, че може да действа с размах с метлата, невиждан от нито един министър. По време на служебното правителство на Стефан Янев, Рашков, който бе министър по онова време, „опраска” всички ключови фигури от спецзвената и сега имал амбициите да повтори начинанието си. Конфликтът му с ген. Атанасов обаче стигнал върхова точка, когато Рашков научил, че генерал Наско имал намерение да се самоназначи за шеф на ДАНС, след като се отърве от Пламен Тончев, научи „Уикенд”. Идеята на ген. Атанасов била именно ДБ да внесе текстовете, с които шефовете на служби като ДАНС и главсекът на МВР се назначават от правителството, а не от президента и тогава да махне шефа на ДАНС Тончев и главния секретар на МВР Петър Тодоров, а негови хора или самият той да се настанят на местата им.


Рашков побеснял от тази възможност, разкриват източниците на „Уикенд”. Веднага се започнали совалки до лидерите на ПП, а самият Атанасов и Рашков станали върли врагове и разменили остри реплики. На фона на битката им бащата на Кирил Петков продължава да напира, хора, приближени до сина му като Ценкин, да стават ключови директори и шефове на служби, за да няма как на този етап кадри на Румен Радев или остатъци от верни на президента по спецзвената да навредят на Кирил Петков. Преди години Рашков и Атанасов бяха в много добри отношения, като дори се шушукаше, че ген. Атанасов искал именно Рашков да е премиер в правителство с мандата на ДБ, но след кадровата чистка и съперничеството, двамата агенти вече не се понасяли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече