Ще стане ли еврокомисар Даниел Лорер?

0

Тайно от партньорите Кирил и Асен, Мария Габриел преговаря за човек на ГЕРБ в ЕК

Срещите в Брюксел на Мария Габриел като външен министър с висшия ешелон на Европейската комисия за приемането ни в Шенген и Еврозоната са параван за лобиране за български еврокомисар от ГЕРБ. Това разказаха за „Уикенд” депутати от полу-управляващата партия. ГЕРБ са убедени, че еврокомисарят трябва да остане техен и именно по време на тяхната ротация да бъде номиниран от правителството кандидат на партията за високия пост.

От „Продължаваме промяната” обаче са амбицирани и този пост да е за тях, и вече са лансираха имената на Даниел Лорер и Калина Константинова за сондаж, потвърди и лидерът на СДС Румен Христов, който също обяви открито, че еврокомисарят трябва да е от ГЕРБ-СДС. Интригата между двете партии се засили неимоверно, след като във вторник следобед изненадващо Кирил Петков обяви, че именно Даниел Лорер ще бъде кандидатът на правителството за еврокомисар. Това обяви лично спряганият и за този пост бивш премиер, след като до ушите му стигнало, че Габриел лобира за човек на ГЕРБ. Въпреки че от седмици се говореше, че ексминистърът на иновациите и растежа е фаворит, то никой от партньорите не очаквал, че така бързо ПП ще огласят кандидатурата му, само за да настъпят ГЕРБ по кокалчетата.


ГЕРБ от своя страна също имат право да издигнат име още сега, но лидерът Бойко Борисов искал именно неговото правителство в лицето на Мария Габриел да направи това когато процедурно са готови. Говори се, че фаворит на ГЕРБ за поста първоначално е бил евродепутатът Андрей Ковачев, но от партията умували да има и дама в списъка с вариантите, тъй като ЕК гледала по-благосклонно на жена – еврокомисар, за да се запази баланса в комисията.


В сряда ГЕРБ решиха също да обявят своя кандидат за еврокомисар – бившият евродепутат и настоящ чиновник в Европейската сметна палата Илиана Иванова. Тя е от първите в екипа на ГЕРБ, успели да стигнат до Брюксел и през 2012 г. напуска, за да отиде в одитната палата. Старозагорката е известна с това, че е обучила лично настоящият външен министър Мария Габриел, а като никога за политик, името й не се свързва с гръмовни скандали. Илиана Иванова обаче е доказателството, че ГЕРБ също се задъхват откъм кадри за властта, тъй като нямат нови обучени и успешни активисти, които да издигнат за такъв висок пост и се налага да разчитат на „стари муцуни” от началото на управлението си преди над десетилетие. Цветан Цветанов е човекът, който открива Илиана Иванова за нуждите на ГЕРБ и икономистката е неразделна в публични изяви с бившия вътрешен министър. Номинацията й е добър удар от страна на ГЕРБ през лицето на ПП-ДБ, тъй като за разлика от Даниел Лорер, старозагорката е утъпкала пътечката си към висшия ешелон на ЕК и има нужните връзки и познанства, за да спечели поста при изслушването си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече