Петков пред „Политико“: Кабинетът ще уволни всички назначени от Радев шефове на служби

0

Правителството „Денков“ планира да уволни назначените от Радев шефове на служби, да промени закона и процедурата по тяхното назначаване, като изземе функциите на държавния глава да издава указите за тях.

Това става ясно от думите на Кирил Петков в интервю, дадено пред бъркселското изание на „Политико“.

Втората стъпка към реформата на службите ще бъде проверка на всички служители в апарата за сигурност чрез „тестове за почтеност и етичност“, подчертава Кирил Петков

„България трябва да даде приоритет на реформата в своите специални служби и да отстрани подкрепяните от Русия агенти, ако се надява да успее в амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията“.

Това казва съпредседателят на “Продължаваме промяната“ Кирил Петков в интервю за брюкселското издание на “Политико“.

Изданието пише, че в интервю в централата на своята партия в София „43-годишният лидер на „Продължаваме промяната“, която сформира антикорупционен съюз с „Демократична България“, е казал, „че разузнавателните служби отчаяно се нуждаят от реформа“.

Авторът Антоанета Руси отбелязва, че „в хаотичните, често изпълнени с насилие, години след падането на комунизма, агенти от апарата за държавна сигурност на България изиграха огромна роля в създаването на могъща мафия – занимаваща се с изнудване, търговия с наркотици и оръжия – която все още има всепроникваща власт в националната политика и съдебната система. Много от станалите известни апаратчици от Държавна сигурност и мафиоти имаха тесни връзки с Москва“.

Мисля, че има заложени рискове в нашите служби за сигурност, каза Петков. „Искаме да ги реформираме.“

Целта е част от план от седем точки, включващ пътна карта за съдебна и конституционна реформа, който партията на Петков представи на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов в петък, която е партньор на антикорупционния алианс в сегашното правителство, встъпило в длъжност на 6 юни, отбелязва „Политико“.

За да се реформират разузнавателните служби, Петков заяви, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на началниците на отделните служби за сигурност. В момента задължението е на президента, понастоящем Румен Радев, който се смята за промосковски настроен. Петков иска то да е в ръцете на парламента.

Кирил Петков иска механизмът да е в ръцете на парламента, а правителството планира да уволни назначените от Радев шефове на служби.

Президентът е описан в интервюто като политик с двусмислена позиция относно мястото на България в НАТО и враждебен към предоставянето на военна помощ на Украйна.

Втората стъпка, според Кирил Петков, е да се направи проверка на всички служители в правоохранителните органи чрез “тестове за почтеност и етичност“.

„Ако можем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде редуцирано“, коментира той и допълва, че Москва използва „корупцията, за да маневрира във външната си политика“.

„Когато влязохме в битката с корупцията, не знаехме, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща битка.“

Радев реагира с възмущение на идеята, че разузнавателните служби се нуждаят от промяна, като каза, че те вече са “сериозно реформирани“ и обвини партията на Петков, че се поддава на чужд натиск – имайки предвид САЩ и ЕС, припомня “Политико“.

Изданието припомня взривовете в склада за оръжейната компания на ЕМКО, който е вторият пожар в един и същи завод по-малко от година. Поредица от подобни експлозии е изключително чувствителна тема, тъй като Русия е заподозряна, че играе роля в тези саботажи, докато България увеличава доставките на оръжия за Украйна.

„Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат линия за доставки (на оръжия за Украйна), те ще я спрат“, казва Петков.

„Политико“ напомня, че Кирил Петков имаше седеммесечен мандат като министър-председател през 2022 г., когато правителството му експулсира 70 руски дипломати като шпиони.

Изданието допълва, че сега ПП-ДБ се съгласиха да съставят „експертно“ правителство, ръководено от двама ротационни министър-председатели, след като ГЕРБ представи бившия еврокомисар по иновациите Мария Габриел за свой кандидат за премиер.

„Казахме си, добре, това наистина е един от начините за преодоляване на непреодолимата пропаст“, каза Петков и добави, че може да се довери на Габриел в антикорупционния дневен ред, тъй като тя не е била част от българската политика.

И все пак много от поддръжниците на Петков се почувстваха предадени от решението на алианса да работи с ГЕРБ, която е подозирана в злоупотреби, пише „Политико“.

„Нашият стандарт не се е променил. Избираме само хора, които не са били замесени в корупция и хора, в които не виждаме потенциални корупционни рискове“, казва Петков и добави, че партията не прави непоносими компромиси.

Според него друг основен приоритет е реформирането на съдебната система, като процесът вече е започна с уволнението на силно противоречивия главен прокурор Иван Гешев в началото на юни. Но Гешев беше временно сменен със своя заместник Борислав Сарафов, за когото много българи казват, че е също толкова проблематичен, предвид дългата му служба при Гешев и потенциалната му връзка с един от най-известните скандали за изнудване в страната („Осемте джуиджета“).

Неправителствената организация „Правосъдие за всеки“ организира протести с призиви за уволнението на Сарафов с аргумента, че той просто е „заместник“ на статуквото, пише „Политико“. Кирил Петков се присъедини към демонстрацията.

Сега един от най-големите въпроси е дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде съден по някое от случаите, които се въртят около него. Петков казва, че всичко ще зависи от изчистването на корупцията в съдебната система.

„Не можете да преследвате никого, нито на улицата, нито в парламента, нито в кабинетите на министър-председателите без нормално работеща съдебна система. Освен ако България не изчисти това и няма институционална рамка, ще продължим да водим тези политически битки без краен резултат“, казва Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече