ТРАГЕДИЯ: Северозападът с по-висока смъртност от Африка!

0

В няколко общини в Северозапада смъртността е между 45 и 50 промила, което няма аналог не само с развития свят, но и с развиващия се, коментира специалистът по демографските въпроси доц. Георги Бърдаров.

Според него два са най-големите демографски проблема у нас и единият е „високата, нелогична и срамна за европейска държава смъртност“.

Статистика

С 1787 смъртни случая на 100 000 жители България е с най-високата смъртност в ЕС през 2020 г., съобщава Евростат.

„Със стойности от 21,8 промила, колкото беше смъртността по време на пандемията, и около 18-19 промила, колкото е общата смъртност сега, заемаме първо място в ЕС и едно от първите в света“, каза още Георги Бърдаров. Според него мит е, че раждаемостта у нас е ниска. „Коефициентът на раждаемост в последните десет години варира около 9 промила. В Европа коефициентът се движи между 7,6 промила – най-ниският е на Италия, и 12,9 – най-високият на Ирландия. Ние сме в средата“, уточни доц. Бърдаров.

Прираст

Стойностите на раждаемост и смъртност рефлектират в стойностите на естествения прираст. България в продължение на 34 години е в тройката на държавите с негативен естествен прираст. „Не излизаме от тази тройка. Унгария, Украйна, Литва влизат и излизат, България неизменно е в нея с печалните -6,5/-7 промила“, каза още ученият.

Екология

Между 1000 и 1200 души годишно умират заради замърсяването от предприятията на тежката енергетика в „Марица-изток“, сочат данните за екологичната, демографската и икономическата ситуация в района на тецовете по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“. Населението на Стара Загора намалява с почти 20% от 160 000 на 140 000 за последните 10 години. „Във всички общини в региона смъртността е още по-висока. В Гълъбово има смъртност 25 промила, както и в Раднево, а средната е около 20 и над 20 промила, което също е по-високо от средната за страната“, обясни доц. Бърдаров. Раждаемостта пък е по-висока само в Нова Загора, където има компактно ромско население.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече