Кметът Георги Лапчев духа супата: Корал стана защитена местност

0

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е потвърдил заповедта за обявяване на залива Корал за защитена местност, се вижда от решението на съда, взето днес.

Срещу това преди година се обявиха местни рибари, а делото беше заведено от управляваната от кмета на ГЕРБ Георги Лапчев община Царево, Сдружение „Морско рибарско сдружение“, „Кортекс Трейдинг“ АД, Национална асоциация „Българско Черноморие“ и „Фантазия 5“ ООД.

Според източници на Bairak.bg идеята е била Корал да бъде засипан с бетон от „инвеститори“ от кръга около Лапчев, който сега ще духа супата, казано понародно му.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на съда.

Защитената местност Залив Корал заема 1.3 кв. км от акваторията на България. Новата морска защитена територия ще опазва местообитанията на селдови и есетрови риби.

Това е третата национална защитена територия, заемаща морска акватория. Първите две са малки акваториални площи край Калиакра и пясъчна банка край Бургас. В тези защитени територии е забранява: навлизането на моторни и моторно – ветроходни плавателни средства, интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури; използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове; изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата, изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации и други.

Във фейсбук бившият министър Борислав Сандов коментира, че докато е министър, е дал такъв статут на 15 зони, като само този на Залив Корал е обжалван в съда. Бившият министър отбелязва, че до 2030 г. България трябва да утрои площта на своите строго защитени територии и да умножи по 100 зоните на акваториите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече