Извънредно: Не Бойко, Делян Добрев ще свали кабинета

0

Не се е изтърколил и месец, откакто депутатите на Бойко Борисов подкрепиха правителство с мандата на загубилите изборите ПП-ДБ, и ето, че в ГЕРБ вече трябва да са благодарни на Делян Добрев, пише ПИК.

На 6 юни уродливо заченатият кабинет „Денков-Габриел“ бе овластен с 68 гербови гласа „За“ и един „Против“ – този на Добрев. Обаче от камбанарията на политическото дередже в държавата към днешна дата отрицателният вот на хасковското острие вече идва в услуга на ГЕРБ.

Разногласията в управляващото нещо, което никой не иска да го нарича коалиция, никнат като гъби след юнски дъжд. А добрата новина е, че гъбите са отровни и неминуемо тласкат кабинета към предварително предизвестения му провал. Самият Борисов също го каза: „Нали никой не се съмнява, че ротация няма да има?!“.

И докато отровата прониква напълно във вените на правителствения Франкенщайн, моралният лидер на ГЕРБ Делян Добрев е запретнал ръкави в това, което умее най-добър – да не мълчи, да не проявява снизхождение и да отстоява делата си. Особено когато те са продиктувани от съмнителни и спорни решения на действащия кабинет в лицето на „Продължаваме промяната“, прочула се с една камара скандали и далавери по време на предишния си държавнически стаж.

В рамките само на два дни Делян Добрев активира прокуратурата със сигнал срещу решението на кабинета за декапитализацията на БЕХ и внесе в Народното събрание подкрепен от 3 парламентарни групи проект на решение срещу действията на Асен Василев в Министерството на финансите, застрашаващи националния интерес на страната в международните арбитражи.

 Може да си го позволи – да сочи с пръст грешките на правителството, да сигнализира компетентните органи за нередности, особено когато чрез тях властимащите застрашават националната сигурност. Може да си го позволи и защото единствен гласува „Против“ венчавката на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. А пък не върви съпругът да клевети със сигнали собствената си съпруга, явно саботирайки и без друго порочния им брак, нали?

Но не само за това в ГЕРБ трябва да са благодарни на Добрев. Даже лично Борисов трябва да му е задължен. И то по две причини.

Първо – с отрицателния си вот и с последователната си позиция срещу шарлатаниите на шарлатаните Делян Добрев все още продължава да задържа част от избирателите на ГЕРБ. Онези, които припознават в него истинския борец срещу фалшивата „промяна“, нищо, че в повечето случаи се бие сам на фронта. Все пак и сам войнът е войн.

И второ – Борисов се зарече, че няма да свали кабинета, въпреки разногласията. До последно ще трябва да се придържа към тази своя закана, инак „Промяната“ ще се окажат прави, че правителство ще има, докато Бойко го е страх от Гешев.

Е, Борисов вече не се страхува нито от Гешев, нито от нови избори и чака ПП-ДБ сами да разтурят кабинета си. И ако пренесем политическия мизансцен на стадиона на „Бистришките тигри“, то с действията си от тези дни Делян Добрев подава точни пасове към централния нападател Борисов, който без даже да се изпоти финтира некадърната защита в наказателното поле на „Промяната“ до пълния им разгром.

Борисов се зарече, че няма да свали кабинета. Няма и нужда. Делян Добрев ще го свали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече