Новият транспортен министър има частен самолет

0

Новият министър на транспорта Георги Гвоздейков е горд собственик на частен самолет. Политикът от малък имал страст към летателните машини и още в детството си сглобявал макети от хартия и дърво. Преди около 5 години обаче решил, че иска да създаде реален и използваем двуместен самолет, който дa се задвижва от електрически двигател.

Амбициозния и скъп проект той показва стъпка по стъпка в социалните си мрежи. Макар да строи машината от 201 9 г. насам, все още не е споделял дали е летял с нея.

Роденият в Твърдица предприемач има страст към високите скорост и е почитател на ралитата. Детската му мечта не била да седи в министерско кресло, а  да бъде автомобилен състезател. Гвоздейков успява да се реализира като рали шампион и повече от 14 години се състезавал по пистите. През 2011 г. окончателно сложил край на спортната си кариера и се отдал на авиацията. Оказва се, че шефът на транспортното ведомство е колега на президента Румен Радев. Той също е завършил ВВВУ  „Георги Бенковски в Долна Митрополия  с гражданска специалност.

Депутатът няма лиценз за пилот, но ще му се наложи да се сдобие с такъв, ако иска да пилотира лично собствения си самолет. Летателните машини обаче не са просто хоби за Гвоздейков, а и доходоносен бизнес. Досущ като предшественика си в транспортното министерство от правителството на Кирил Петков – Николай Събев, новият шеф на ведомството също може да се похвали с империя от фирми. Една от тях се занимава именно с разработка и производства на авиационна техника и технологии, прототипиране на високоскоростни транспортни средства, дизайн и производство на състезателни автомобили. Друга негова фирма, която в момента е в ликвидация, предлагала полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата с цел бързо транспортиране чрез превозване на медицински персонал или медицински доставки. 47-годишният Гвоздейков е астрален близнак на Симеон Сакскабурrготски, с когото са родени на една и съща дата – 16 юни. Новият транспортен министър е баща на две дъщери, които не не проявявали  интерес към  заниманията му. По-голямата Катрин миналата година з вършила Втора немска гимназия в София и следвала за правист, по-малката й сестра Мария е все още ученичка. 3а майка им Гвоздейков не обелва и дума и не споменава дали е женен или ерген.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече