Румен Радев пратил български танкове на Украйна

0

Десетки Т-72М1 от резерва на армията ни се озовават на фронта край Бахмут

Президентът Румен Радев, който иначе е яростен противник за изпращане на българско оръжие в Украйна, в действителност май не е чак поборник за мир и неутралитет. Призивите на държавния глава-миротворец, с които стопля душите на родните русофили, не са пречка назначеният от него служебен премиер Стефан Янев да одобри реекспорт на танкове от резервите на българската армия за нападнатата от кремълските орди Украйна, разкриха пред „Уикенд” хора от оръжейния бранш.

Експертите представят като доказателства снимки на руски военни кореспонденти. Кадрите са направени през лятото на миналата година, малко след като руската армия превзема поредния отбранителен рубеж край град Бахмут. При оттеглянето си украинските войници зарязват огромно количество техника, включително и десетина танка Т-72М1.


Как обаче експертите са сигурни, че това е българска техника?! Бронираните машини са произведени по времето на СССР и изнасяни в десетки държави по света. Следа към предишният собственик дава табела във вътрешността на танка. От нея става ясно, че е ремонтиран от българската компания „Аполо Инженеринг” през 1993 г. Плененият танк явно е пристигнал малко преди руските орди да превземат отбранителната линия. На снимки от контролното табло се вижда, че машината е изминала едва десетина километра и има само 4 моточаса. За хора от бранша няма никакво съмнение, че заснетият Т-72М1 идва от България.


Фирмата „Аполо Инженеринг” от години е основен купувач на всевъзможна бронирана техника – танкове Т-72, БТР-и и пехотни машини БМП-1, от която българската армия се освобождава заради отпаднала необходимост. След основен ремонт, те се изнасят в чужбина с доста добра печалба. Всяка една сделка е предварително одобрена от българското правителство, каквото е законовото изискване.


Както „Уикенд” единствен писа, месеци преди да бъдат направени любопитните снимки в Бахмут, „Аполо Инженеринг” изнася за Ирак десетки танкове и бойни машини на пехотата, купени преди това от резервите на българската армия. След основния ремонт танковете са допълнително модернизирани, с добавена нова броня към предната и страничните части на корпуса. Затова към името на модела Т-72 е добавен и индекс М1. Тъй като ремонтът е платен от „Аполо Инженеринг”, фирмата поставя и своя табела във вътрешността, като гаранция за качество.
Сделката за износ към Ирак на стойност 245 млн. долара е подписана пред юни 2021 г., след одобрение от служебното правителство на Стефан Янев. Година по-късно бронираните машини пристигат с кораб в иракското пристанище Ум Каср. Тамошните власти пуснаха и видео с тяхното разтоварване. От официалното съобщение не се разбра дали всички от купените машини са пристигнали, или пък правителството в Багдад е препродало част от тях на Украйна. Според военни експерти, подобна сделка е напълно нормална. Те припомнят, че миналата година американски военни буквално претърсваха света, опитвайки се да купят всяка налична стара руска военна техника в помощ на Украйна. За да стане възможен подобен реекспорт, е нужно и разрешение от българското правителство. По закон, още с подписването на договора за износ, всеки купувач на наше оръжие се задължава да поиска разрешение от властите за неговата препродажба.


Руските военни кореспонденти, заснели плененият наш танк Т-72М1, имат друга версия за това как машината е стигнала до фронта в Бахмут. Те твърдят, че бронираната машина първо е изнесена за Чехия, а тамошната фирма купувач я изпраща в Украйна. Това също може да стане само с разрешение на българските власти. Всъщност, това е и основният номер, с който служебните правителства на Румен Радев и кабинета „Петков” се оправдаваха за огромният износ на наше оръжие след нападението на Русия над Украйна. На въпроси от журналисти, отговорът винаги е дежурен – ние изнасяме за приятелски държави като Полша и Чехия, а че те са решили да го препратят за Украйна, си е тяхна работа. Удобно забравяйки, че реекспорта е направен с тяхно разрешение.


Най-напориста в тези нелепи оправдания е шефката на БСП Корнелия Нинова, която поне на думи е върл русофил и противник на изпращането на българско оръжие в Украйна. Докато Нинова бе министър на икономиката и наблюдаваща военно-промишленият комплекс, България е изнесла за Чехия, Полша и Словакия оръжие и муниции за над 2 милиарда долара, твърдят хора от бранша – патрони, снаряди, противотанкови ракети и още десетки изделия, произведени в родните военни заводи. Неслучайно, лично президента Володимир Зеленски благодари на България за изпратените в първите месеци на войната стотици хиляди снаряди, без които неговата армия би рухнала. Своя дан в помощ на нападнатата от ордите на Владимир Путин държава са дали и служебните правителства назначени от Румен Радев. Друг е въпроса колко безкористно е това.


Набутването на излишни фирми посредници само вдига цената на военната продукция. Според слухове, част от десетките милиони евро печалби после се озовават в тайни сметки на хора от властта, които поне на думи са твърдо против подкрепата с оръжие за Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече