Васил Терзиев дал 1 милион лева на фирма на координатор на Кирил и Асен

0

Основателят на „Телерик” финансира бившия кадър на БСП и настоящ съпартиец Владислав Симов

Кандидат-кмет дава 1 милион лева на координатор на партията, която го е издигнала на поста! Само такова чудо не беше виждала българската политика, но според проверка на „Уикенд”, това е ситуацията в „Продължаваме промяната”, що се отнася до кандидат-кметът за София наесен Васил Терзиев и областният координатор на партията за София-област Владислав Симов.

Терзиев, който е основател на компания „Телерик”, която отдавна е купена от американската компания „Прогресс”, е налял 1 милион лева във фирмата за почистване на координатора на софийска губерния за ПП Владислав Симов. Това е лично решение, извън субсидирането на самата партия със средства, заради които и Асен Василев решава да бута напред номинацията на Терзиев, установи още „Уикенд”.


Владислав Симов е основател и изпълнителен директор на компанията за чистачки „Доместина”, където Васил Терзиев щедро дава част от приходите на „Телерик”, установи проверка на вестника. Терзиев решава да финансира начинанието на Симов, днешен негов съпартиец, със сумата от 1 милион лева наведнъж. Двамата си приличат по любовта на Кирил Петков и Асен Василев към тях и към препълнените си банкови сметки, но и по друго – двамата са синове на червени номенклатурчици.

При Терзиев, за когото „Уикенд” пръв писа още преди месеци, че дядо му, баща му, че и чичо му са били агенти на Държавна сигурност и високопоставени служители на репресивния апарат, от ПП признават, че тогава хората не са имали избор и за да не бъдат репресирани, тримата роднини на бъдещия кандидат-кмет се хванали на ДС-хорото. За Симов обаче мълчат тактично, тъй като младият координатор на ПП за София-област е син на червения бизнесмен Симо Симов, който зарежда с горива цяла столична област като собственик на „Симов Ойл”.

Комедията продължава, тъй като самият Владислав Симов и настоящ храненик на Терзиев е бил председател на Общинския съвет в село Антон като… представител на БСП. Днес пък кмет от левицата на Корнелия Нинова на същото село е брат му Андрей Симов.

Съоснователите на „Телерик” се познават от Американския университет в Благоевград, откъдето става и топлата връзка с Кирил Петков, Асен Василев и компания. За Терзиев се говори и че има уклон към духовното, тъй като първият обявен кандидат-кмет за столицата е и почитател на „Бялото братство”, разказват бивши служители на компанията. Други признават, че от 2014 г. „Телерик”, малко преди да бъде придобита от американската „Прогресс”, е започнала да не изпълнява обещанията си към екипа си. Стартирали са масови уволнения, които са били на по над 120 души наведнъж. Собствениците – Терзиев, Георгиев и Димитър Таслаков са обещали строеж на нова сграда, изкарали екипа си – над 600 души с жълти строителни каски за снимка и… така и до днес нова сграда няма. Бонусите са орязани, а конкурси за нови служители няма от години.

Според запознати, Васил Терзиев и компания вадят секирата преди да дойдат американските инвеститори, защото само с добри активи може да намерят място като „Прогресс” на фондовата борса, а последващата покупка на „Телерик” довела и до нови уволнения и преустрояване на старите муцуни на нови постове, като тримата „големи” – Терзиев, Таслаков и Георгиев, стават първенци в „Прогресс”.

Въпреки че нови назначения не се правят, през 2019 г. в екипа успява да намери място не кой да е, а братът на певеца Руши Видинлиев – Дениз Тургут, научи още „Уикенд”. Тургут е прочут в IT-средите като един от топ-мениджърите по киберсигурност, а във фирмата му дават и ръководен пост. Той не е изцяло брат на изпълнителя, а полубрат, тъй като делят един баща, но са от различни майки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече