Иван Гешев събра родата

0

Бившият главен прокурор Иван Гешев бе на родова среща на Гешевия род в разложкото село Годлево в събота. За това той съобщи в личния си профил във Фейсбук.

На Еньовден участвах в традиционната родова среща на Гешевия род в село Годлево, община Разлог. За мен Родината е въпрос на дълг, почит и любов. А не просто дума, която някои са забравили и дори не я споменават.

Коренът на думата Родина идва от думата род. А корените на моя род са част от българската народна история повече от 260 години: Гешевият род датира от 1760 г. Изключително необходима особено днес е връзката между най-възрастните и най-малките, защото приемствеността между поколенията е най-важна за запазването на родовата памет. А без нея няма как да устоим като българи и като държава. Трудно е да бъдат изброени дори и малка част от премеждията и борбите, през които са преминавали българите във вековете в отстояването на своята национална идентичност и християнска вяра. Родът Гешеви не прави изключение от това правило.

Гордея се със своите предци, сред които са свещеник Партений Петров Гешев, народен учител и просветител, борец за църковна независимост и съратник на Левски; Иван Георгиев Гешев, строител и ръководител на изграждането на национални строителни обекти; Илия Петров Гешев, висш дипломат, съдействал за спасяването на Зографския манастир за българската държава.

Всички те са намерили начин да служат на Майка България в различни периоди и различни обстоятелства и това е голям пример за нас, техните наследници и последователи.

Любов към Родината и почит към предците: ето това са българските национални ценности, от които винаги ще се нуждаем!“, написа Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече