„Синият“ поп Христофор Събев прави безплатно опела и чете молитви за здраве

0

„Путин е много умен, но де да беше и добър”, кахъри се божият наместник от сините митинги

Помните ли го? Христофор Събев, легендарният отец от началото на 90-те години у нас, когато се наливаха основите на демокрацията и се появиха първите протести, днес живее повече от скромно на квартира в столичния квартал „Люлин”. Казва, че служи на Бог, взема символична пенсия и това е напълно достатъчно, за да се чувства добре, писа „Уикенд“.

Единственото нещо, което продължава да не му дава мира, са агентите в расо, както той нарича свещениците от Българската православна църква, чиято алтернатива се опита да направи преди време, но не успя.


Един от първите активисти на СДС е категоричен, че за разлика от алчните калимавки, които в трудните година на финансова криза вдигат таксите за различните видове църковни услуги, той и неговите хора извършват от кръщенета до опела напълно безплатно. Духовниците отговаряли на всякакви запитвания от християните и почти денонощно били на разположение на миряните, които пък имали все повече въпроси към свещениците, защото били разочаровани от църквата и по-специално от нейното безхаберие по редица обществени въпроси.


„За разлика от някои алчни попове, ние не служим за пари, а за слава божия. Нямаме такси за молитви за здраве, за освещавания, за сватби, за погребения. При нас няма патриарх, няма владици и агенти на Държавна сигурност. Всеки свещенослужител трябва да пазят тайната на изповедта. Но като агент трябва да докладва на службите. Кажете ми как се съвместяват двете функции – хем владика, хем агент?! Агенти в православните храмове колкото щеш. И те докладват, и ще продължават да докладват. А тези доклади са регламентирани от 30 апостолско правило, което гласи: „Епископ, който си послужи със светски власти и чрез тях получи епископска власт в църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички ония, които се съобщават с него”. Такива свещеници отпадат и по 10-о апостолско правило: „Ако някой, макар и вкъщи, се помоли с отлъчен от църковно общение, да бъде и сам той отлъчен”.
Какво става в българската църква? Владици и патриарси получават власт от ДС и влизат в разрез със светите канони. Поради тази причина и поради някои други аз съм против агентите в расо, които хем докладват, хем богатеят на гърба на народа. Не може да се служи едновременно и на Бог и на Мамона.

Да, държавната власт е в криза, защото църквата е предателска. Когато има отстъпление от божественото, идва дяволското и хаосът. Във физиката се казва, че расте ентропията, която представлява мярка за безпорядъка в термодинамичните системи. Терминът има гръцки произход, но описва точно ситуацията у нас”, разказва пред репортер на „Уикенд” популярният йермонах.

Христофор Събев обяснява, че никога не е бил съден и отлъчват от православната църква, защото враговете му събирали подписи, но до процес така и не се стигнало. Той направил редица изобличения на светите мъже с корони на главите, но понеже бил прав, нямало как да получи присъда. Единственият, получавал такава в историята на християнството, бил свети Йоан Златоуст. Преди 15 века той получил отлъчване и низвержение на два събора. Дали му политическа присъда и изпратили на заточение в Мала Азия. 30 години след процеса бил канонизиран и вече 15 века християнската църква служила по неговата Златоустова литургия.
„Бог допуска и пандемия, и войни заряди нашите грехове. Целият свят е виновен за случващото се. Путин е много умен, но да беше и добър! Това братоубийство е кошмар. Дяволска работа е войната! Нито Путин, нито Зеленски са ангели. Не направиха достатъчно за мира, дори напротив… Един ден ще отговарят за пролятата кръв, за това че не избраха мира. Църквите в Русия, Украйна и България са осквернени от службите на марксизма. Руският и украинският народи не са виновни. Водачите им ще се явят пред Бог един ден и ще отговарят. В Библията за пророк Йона се дава пример, как трябва да постъпват лидерите. Казано е: „Царят на Ниневия със всеобщ пост и всенародни молитви избави народа си”. Двамата водачи трябваше да са вярващи и да преговарят до 101 и обратно, а не да воюват.

Трябваше да очистят с духовен катарзис църквите си, защото и Московската, и Киевската, и нашата са КГБ и ДС. Те са служили на атеизма, а сега на Мамона.

Ако Зеленски и Путин бяха вярващи, Бог щеше да се смили и мирно да се решат проблемите. А то какво се получи – кръв, жертви, разрушения. Поне единият да беше праведен, като царя на Ниневия.

Аз като гражданин на Европа съм чувствителен на тема свобода. Борил съм се още в началото на 90-те години. За всички е ясно. Правил съм нощни бдения, митинги. Винаги съм бил с позиция и съм се държал мъжката, не гейската. Но у нас няма партия, която да прави нещо. „Има такъв народ” само обещаваха и останаха на обещания. На „Възраждане” няма как да съм почитател. Те са далеч от християнските проблеми, заслепени са от Владимир Путин, една дума не са казали за КГБ лицата в черни раса. Защо?!” , коментира Христофор Събев, който е и доктор по квантова физика. В живота му обаче така се случило, че не намерил много време за науката, защото бил отдаден на църквата.


Божият наместник е един от ръководителите на разкола в Българската православна църква. В началото на демокрацията води почти всеки митинг на сините демократи. Атрактивен е, словоохотлив и лесно набира сподвижници.


Казва, че от 2014 г. има своя църква със свещеници в Перник, които работели в съюз с гръцкия владика Христофорос. Митрополитът от южната ни съседка имал манастир на остров Саламин и църква в Атина. Двамата били срещу стария календар и срещу икуменизма – движение за обединение на всички християнски църкви.


От думите на Христофор Събев става ясно, че никой от свещениците в църквата му не взема нито стотинка за извършваните християнски обреди и ритуали. Благородното дело вече среща подкрепата на десетки граждани, които звънят на отеца за църковни консултации, а когато се налага, и за ритуали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече