Ти да видиш! Кристалина продавала зеле на Женския пазар

0

Преди да върти големите пари на планетата, шефката на МВФ почиствала зелките, за да изглеждат привлекателно за софиянци

Кристалина Георгиева направи необикновен подарък на четвъртата годишнина на внука си. Управляващата директорка на Международния валутен фонд го заведе в град Елена, където за десети пореден път се събраха потомците на Кършоския род.

От него произлизат известни български революционери, държавници и творци с трайна следа в националната ни история, както и самата Кристалина.

Затова тя изостави за няколко дни ръководството на фонда и дойде в балканското градче, за да открие бюст-паметник на Иван Стоянов Кършов – книжовник, дарител, бунтовник. Над 100 души, много от тях от чужбина, се събраха на родова среща навръх Еньовден, когато внукът на Кристалина стана на 4 години, пише „Минаха години“.

След три пропуснати родови срещи заради ограниченията на пандемията, Кристалина приветства гостите: Днес отново сме тук, за да си припомним нашата история и да отдадем заслуженото на тези, на които дължим съществуването си на този свят, заедно да се повеселим и да имаме отново спомени, които да носим и да топлят сърцата ни. Две неща в живота си аз не съм очаквала да се случат – пандемията, която удари целия сят, и война на европейска територия. Те се случиха. И ние удържахме. Светът не е в криза. Тази година очакваме забавяне на растежа с 2,8%, а догодина да овладеем инфлацията и да преминем в един по-добър период. Урок за всички нас беше как държавите с добра икономическа политика, също като хората със силна имунна система, удържаха. България трябва да стори добра икономика, силна система, защото ще има нови шокове, тези не са последни. Защо това е важно за нашия род? Той е устойчив и е доказал, че каквито и трудности да ни ударят, не само че ги преодоляваме, но ги преодоляваме заедно и с усмивка, и се надявам днес това да бъде споменът ни – заедно, усмихнати, ръка за ръка. Само когато имаме тази сила, това единство, тази вяра, че доброто винаги ще побеждава, ще вървим напред.

Георгиева има една дъщеря – Десислава Кинова, която работи в частния бизнес и я дари с двама внука – момиче, което вече е тийнейджър, и момче. Семейството на единствената наследничка на Кристалина страни от публичността и не обича да се показва заедно с известната си роднина. Десислава е една от големите любови на фолк певеца Константин, разказва той редовно, като говори само добри думи както за своята приятелка, така и за майка ѝ. Двамата обаче не стигат до брак, тъй като Десислава предпочела да се развива професионално, вместо да чака Коцето след поредното му участие по нощите.

Коцето и Десислава.

Майка ѝ напълно я подкрепя, защото самата тя прави много компромиси в името на звездната си кариера. Винаги е твърдяла, че е работила два пъти повече, за да бъде равна на своите колеги мъже. „Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете, „за да бъдат равни“. Искам да са равни, просто защото са“, казва Кристалина Георгиева.

Неотдавна тя разказа в интервю, че започнала да се труди още 15-годишна на Женския пазар в София. „първото ми задължение беше да почиствам зелето и да го излагам на показ, така че да бъде привлекателно за клиентите“, обясни тя пред легендарната американска тв водеща Лесли Стал по време на снимките на предаването на пазара в София.

Братът на финансовата шефка доскоро работеше в Харков, но войната в Украйна го принуди да се принуди да се прибере у нас.

С днешна дата Кристалина е категорична, че никой от семейството ѝ не е убеден комунист. Баща ѝ Иван е внук на Иван Кършовски, на когото Кристалина откри паметник. 

Георгиева завършва политическа икономика и социология към ВИИ „Карл Маркс“ през 1976 г. В една група е с трима бъдещи премиери – Ренета Инджова, Стефан Софиянски и Иван Костов, както и с двама вицепремиери – Димитър Луджев и Иван Пушкаров. С мъжа си Кино Ников се запознава в университета, а дъщеря ѝ е дете на прехода.

„В магазините нямаше нищо. нищо. Стават в 4 ч. сутринта, за да се наредя на опашка и да купя мляко за дъщеря ми. А в средата на 90-те години на миналия век инфлацията стана толкова голяма, че в крайна сметка достигна 2000% годишно. Това унищожи спестяванията на хората,“ спомня си Кристалина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече