Борисов премисли и ще се откаже от имунитета си

0

В рамките на час лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов преобърна на 180 градуса мнението си за своя депутатски имунитет – най-напред заявяваше категорично, че няма да го даде, после внезапно реши да се откаже от него. Решението му дойде, след като БСП успя да прокара в програмата на парламента проект на решение, с което Народното събрание да му го свали.

Най-напред сутринта Борисов говори пред журналисти – с ярост, станала вече обичайна за него – как го „развеждали като мечка в прокуратурите“, където го разпитвали дали е чел вестник „Марица“ и списание „Лайфстайл“; какво е имал предвид, когато казал пред медиите, че след 5 години ще се ожени; както и защо е искал оставката на бившия главен прокурор Иван Гешев. Той пък питал прокурорите защо викат него, а не са потърсили останалите значими политически фигури като Румен Радев, Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов.

„Колегата отзад (един от журналистите – бел.а.), понеже изпълнява някакви поръчки, ме пита дали ще си дам имунитета. На съучениците на Гешев няма да го дам!“, извика накрая Борисов, като грубо определи като „поръчка“ съвсем нормален и оправдан журналистически въпрос. И после тежко заяви, че „моя имунитет ми го дава българският народ, слагайки ме на първо място и на избори, и като политическа личност“.

Около час по-късно Борисов преобърна напълно позицията си. Той свика спешен брифинг в парламентарните кулоари, на който заяви, че ще се откаже от имунитета. Като причина посочи „нашите некоалиционни партньори и нашата неопозиция“ – под което имаше предвид ПП-ДБ и БСП. Той спомена поименно соцлидера Корнелия Нинова, която обвини, че „върши някаква друга чужда задача“. Каква е задачата, не обясни. Борисов посочи, че е разговарял с парламентарната си група и решил да се откаже от имунитета. „Все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидно направеното от тогавашния главен прокурор срещу мен, но аз вярвам и на българския съд и на българската прокуратура. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване“, заяви той. Макар че час по-рано говореше, че няма да се остави на „съучениците на Гешев“.

РЕАКЦИИ

Не закъсня реакцията на многократно споменатия Гешев, който написа във „Фейсбук“: „Отново призовавам лицето Бойко Методиев Борисов да си подаде оставката като депутат поради липса на мъжество. Призовавам парламента да публикува на своя сайт всички внесени материали срещу Борисов. Защото народът има право да знае истината. Тогава може да се окаже, че, докато е бил министър-председател, Борисов се е подготвял за съда.“

Що се отнася до вчерашното изявление на Гешев, че стартира консервативно движение, в което той замеси името на Борисов, герберският водач със самочувствие обяви: „Досега поне 20 политически проекта са почнали на мой гръб.“

Корнелия Нинова заяви, че обратът в позицията на Борисов се случва под натиск от страна на БСП. Другата причина, според соцлидера, е, че е бил сменен Гешев. „Даването на имунитета, от една страна, е бягство от позора, на който щеше да бъде подложен в пленарната зала и да чуе истината за себе си, и второ, вероятно очаква, че нещо по делото ще бъде покрито“, смята Нинова.

Самочувствието на Нинова, че е постигнала победа, вбеси герберите. Десислава Атанасова – водачът на герберските депутати, с неприкрит сарказъм заяви, че соцлидерът 16 години не може да победи ГЕРБ на избори и останала с 20-ина депутати. Тя се тросна на Нинова, че парламентът не е трибунал, и я обвини, че говори в един глас с бивши магистрати, обявили политически проекти. Това беше неприкрит намек, че социалистите работят с Иван Гешев – обвинение, което герберите неведнъж са отправяли към БСП. Атанасова заяви, че въпросът за имунитета на Борисов се ползвал като политическа дъвка, която била отнета днес от Нинова и другите, които ползвали темата. И уверено предрече, че ако се стигне до присъда на Борисов, тя ще бъде оправдателна. На самата Нинова пък Атанасова препоръча „да си гледа партията“.

В същата посока, като социалистите, коментираха решението на Борисов и от ИТН. „След като Гешев го няма, нормално е да е спокоен да си даде имунитета. Съмнява ме настоящият служебен главен прокурор да направи каквото и да е. Това е правителство на имунитетите – първата и основна задача беше да отстранят Гешев, за да може Петков и Борисов да дишат спокойно, докато в стаята на Пеевски подготвят конституционните промени“, заяви депутатът от партията Станислав Балабанов.

БЕЗ СМИСЪЛ

Решението на Борисов окончателно обезсмисля работата на временната комисия за имунитетите. Тя беше създадена, преди всичко за да работи по повод поисканите от прокуратурата имунитети на Бойко Борисов и Кирил Петков. Първо съпредседателят на ПП се отказа от защитата си срещу съдебно преследване, а сега и водачът на герберите.

Пък и самата временна комисия се провали вчера в опита си да проведе първото си заседание, а срокът на работата й изтича след по-малко от две седмици. Очевидно вече никой не очаква от нея да свърши каквото и да било.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече